Danemarca opreşte definitiv vaccinarea cu AstraZeneca după mai multe cazuri de probleme legate de cheagurile de sânge

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, 24 martie 2021
Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, 24 martie 2021 (Andreas Solaro/AFP via Getty Images)

Deoarece decizia SUA de a întrerupe vaccinul Johnson & Johnson provoacă noi analize pentru toate vaccinurile care sunt construite pe bază de vector adenovirus, Danemarca, una dintre cele mai critice ţări din Europa în ceea ce priveşte siguranţa vaccinurilor, tocmai a declarat că va interzice definitiv vaccinul AstraZeneca în urma unei analize a problemelor pe care le produce.

Decizia de a interzice serul a fost luată după ce ar fi fost înregistrate mai multe efecte grave care implică formarea de cheaguri de sânge şi sângerări la pacienţii cu număr scăzut de trombocite în sânge, potrivit publicaţiei Berlingske.

Vaccinul a fost iniţial suspendat pe 11 martie, când o femeie de 60 de ani a murit la scurt timp după ce a primit vaccinul. Femeia a fost afectată atât de sângerări interne, de un număr foarte scăzut de trombocite cât şi de cheaguri de sânge. Aproximativ 30 de cazuri similare au fost raportate în întreaga UE.

Cheagurile de sânge în creier au fost caracterizate drept efect secundar foarte rar, rezultat al reacţiilor aleatorii ale sistemului imunitar la vaccinul cu adenovirus - sau cel puţin asta a sugerat ieri o echipă de medici.

Atât OMS, cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului au susţinut în repetate rânduri că beneficiile utilizării vaccinului depăşesc riscurile, deşi AEM a recunoscut că există posibilitatea unei legături între vaccinuri şi reacţiile adverse rare, care sunt de acum documentate la pacienţii care au primit serul produs de companiile AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

Danemarca şi Norvegia au impus cu câteva săptămâni în urmă suspendarea vaccinării cu produsul AstraZeneca pentru a examina efectele vaccinului. Acum autorităţile din Danemarca au decis că există suficiente dovezi pentru a suspenda definitiv vaccinul.

Decizia va avea un impact semnificativ asupra calendarului programului de vaccinare din Danemarca, oficialii estimând, miercuri, că ar putea fi necesare încă trei luni pentru a vaccina întreaga populaţie.

Între timp, în UE, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a susţinut că blocul a vaccinat 100 de milioane de doze, o piatră de hotar ce a fost posibilă de recenta accelerare a ritmului de desfăşurare a programului european, criticat pentru startul deosebit de lent faţă de ţări ca SUA, Marea Britanie şi Israel.