Dăncilă vrea ridicarea MCV: "Rămânem profund ataşaţi respectării valorilor democratice şi a statului de drept"

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Şefă peste un partid care a modificat legile Justiţiei şi Codurile Penale de o manieră care a stârnit vii îngrijorări atât în ţară cât şi la nivel de UE, Viorica Dăncilă a susţinut, marţi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE ţara noastră a arătat legitimitatea dorinţei de a încheia MCV.

„Ne-am asumat că vom acţiona în sensul consolidării proiectului european şi pe parcursul celor şase luni ale mandatului nostru, am demonstrat că pro-europenismul trebuie alimentat prin acţiune constantă. M-am implicat personal şi cu toată dăruirea în buna desfăşurare a acestei Preşedinţii şi dintr-o motivaţie personală, determinată de ataşamentul profund faţă de idealul proiectului european. Fac parte din generaţia care s-a maturizat cu această aspiraţie la deplinătatea integrării europene şi a recunoaşterii acesteia pentru România”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax, în plenul Parlamentului European.

Dăncilă a mai declarat că România va avea o abordare pragmatică în promovarea principiilor Declaraţiei de la Sibiu, iar ţara noastră, prin performanţele la Preşedinţia Consiliului UE, a dovedit că este legitimă dorinţa noastră de a fi ridicat MCV.

„Vom acţiona în continuare, de o manieră pragmatică, pentru promovarea Principiilor din Declaraţia de la Sibiu şi rămânem profund ataşaţi respectării valorilor democratice şi a statului de drept. Este important însă să nu existe diferenţe între statele membre, falii care să creeze standarde diferite pentru cetăţenii europeni. Prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România a confirmat statutul de stat membru cu drepturi depline, ceea ce ne arată legitimitatea aspiraţiei noastre de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Cred în continuare cu tărie că viitorul nostru, al tuturor, nu poate fi imaginat altfel decât în cadrul unei Europe mai puternice şi mai coezive în beneficiul căreia am lucrat cu entuziasm, încredere şi profesionalism în ultimele şase luni”, a explicat Dăncilă.

Totodată, premierul a mai declarat că România trebuie să se integreze pe deplin în Spaţiul Schengen, în cadrul căruia acţionează deja ca membru de facto.

Referitor la MCV, reamintim că în noiembrie 2018, Comisia Europeană a publicat un nou raport MCV privind România, extrem de dur, în care cerea Coaliţiei PSD-ALDE, printre altele, să suspende imediat implementarea noilor legi ale Justiţiei şi a Codurilor Penale, precum şi toate procedurile de numire şi revocare aflate în curs care vizau procurorii în funcţii-cheie.

Raportul, care analiza evoluţia situaţiei din noiembrie 2017 până în prezent, constata că, deşi România a întreprins, în vederea îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV, unele măsuri în sensul punerii în aplicare a celor douăsprezece recomandări finale emise de CE în ianuarie 2017, „evoluţiile recente au însemnat un regres faţă de progresele de până acum şi au pus sub semnul întrebării evaluarea pozitivă din ianuarie 2017”.

Potrivit Comisiei, această constatare este valabilă în special în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei la nivel înalt. Prin urmare, în raportul emis la acea vreme erau formulate, de asemenea, o serie de recomandări suplimentare care ar fi trebuit puse în aplicare fără întârziere.

"Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a şi readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al UE în ansamblul său", declara la acea vreme prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Mai merită precizat că, potrivit unei postări a lui Eugen Tomac, Dăncilă a vorbit azi în PE în faţa unei săli aproape goale... Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne