Dăncilă: Guvernul nu o să cadă. Vom merge în Parlament nu când ne spun alţii, ci când vom considera noi oportun

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă după Comitetul Executiv Naţional, că va merge în Parlament pentru vot de validare, însă doar atunci când va considera oportun acest lucru, nu când "ne spun alţii". Între timp, şefa PSD a transmis că aşteaptă moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie, arătându-se convinsă că demersul va eşua.

"Primul subiect a făcut referire la decizia Curţii Constituţionale. Am constatat cu toţii că aveam dreptate. Curtea Constituţională ne-a dat dreptate – preşedintele României a încălcat Constituţia. Un alt subiect pe care l-am abordat a fost cel referitor la Consiliul Naţional, unde am nominalizat preşedinte interimar pe Ionuţ Vulpescu, senatorul Ionuţ Vulpescu. Un alt subiect pe care l-am abordat este cel referitor la organizaţiile în teritoriu. Am luat în discuţie organizaţia Cluj unde am numit un nou preşedinte interimar în locul domnului Horia Nasta, având în vedere rezultatul foarte slab obţinut atât pe municipiu cât şi pe judeţ. Am numit ca şi preşedinte interimar pe Liviu Alexa şi sperăm ca la Cluj rezultatul să fie mult mai bun decât a fost până acum", a declarat Dăncilă la ieşirea din CEx.

În continuare, au urmat întrebările presei:

Reporter: Aţi decis să veniţi în Parlament după moţiunea de cenzură. De ce abia după această moţiune?

Dăncilă: În primul rând vreau să fac o precizare: am văzut că a apărut în spaţiul public faptul că Curtea Constituţională ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către Curtea Constituţională. Dar, desigur, aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri, vom merge în Parlament nu când ne spun alţii ci atunci când vom considera că este oportun.

Reporter: Şi când consideraţi că va fi acest moment?

Dăncilă: În cele 45 de zile pe care le avem la dispoziţie. Concluzia CEx Naţional a fost că vom merge în Parlament pentru remaniere. Nu am stabilit încă data, dar nu vom aştepta foarte mult timp. Aşteptăm moţiunea de cenzură, aşa cum am spus de fiecare dată. Este atributul opoziţiei de a depune moţiune de cenzură, pot folosi acest instrument. Vom merge şi am convingerea că vor fi foarte mulţi oameni responsabili care nu vor vota moţiunea şi Guvernul nu o să cadă.

Reporter: Ce se întâmplă cu miniştrii de la Interne şi de la Educaţie?

Dăncilă: Acolo unde nu mai avem interimari vom proceda, vom conduce cum am avut şi la ministerele unde nu am avut interimari, portofoliile deţinute de ALDE, şi aţi văzut că am putut să ţinem şedinţele de guvern, dar mai important, am putut să ţinem lucrurile sub control astfel încât pensionarii să îşi primească pensiile, salariaţii să poată să îşi primească salariile, pentru că dacă nu găseam soluţii, acest blocaj şi faptul că preşedintele României a refuzat numirea miniştrilor, a făcut ca ... putea face ca oamenii să suporte consecinţele acestei abordări din partea preşedintelui.

Reporter: Ce mandat are Luminiţa Odobescu, cum va vota mâine Luminiţa Odobescu pentru funcţia de procuror şef european?

Dăncilă: Am spus şi repet acest lucru, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie. Deci, îmi menţin poziţia pe care am avut-o până acum.

(...)

Dăncilă: Am văzut că o anumită persoană (Victor Ponta - n.r.) a venit în spaţiul public cu această informaţie (că a propus un târg la Bruxelles - o susţine pe Kovesi în schimbul numirii Rovanei Plumb pe post de comisar european - n.r.) care nu îi face cinste. Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Laura Codruta Kovesi şi acum vine să îi acuze pe alţii de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri, nu fac astfel de trocuri politice. Singurele mele negocieri sunt în favoarea României şi nu pentru persoane. Deci nu s-a pus problema unei asemenea înţelegeri, iar cei care fac astfel de acuzaţii, pentru buna informare din spaţiul public pentru faptul că atunci când vii cu o asemenea afirmaţie trebuie să vii nu numai cu argumente ci şi cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectată.

Reporter: Şi atunci cum va vota mâine Luminiţa Odobescu?

Dăncilă: Am spus: împotrivă!

Reporter: Despre desfiinţarea Secţiei Speciale aţi spus că ...?

Dăncilă: Am spus ceea ce am promis de la bun început - Guvernul României nu vrea să se implice în po...în justiţie. Ni s-a cerut şi s-a votat la referendum să nu mai dăm OUG pe justiţie. Deci nu dăm nicio OUG pe justiţie. Mai mult, toate problemele care ţin de justiţie trebuie rezolvate de magistraţi. Sunt cei mai în măsură, trebuie să găsească consens şi deciziile să vină în urma consensului...

Reporter: GRECO a cerut desfiinţarea SS...

Dăncilă: GRECO are mai multe puncte, a cerut şi în state precum Olanda, Germania, a avut mai multe solicitări. Aşa cum a spus şi Olanda aşa va fi şi poziţia României. Considerăm că trebuie să existe consens între magistraţi şi politicul nu trebuie să mai intervină în justiţie...

Reporter: Faceţi alte propuneri de interimari sau rămân cele deja trimise?

Dăncilă: După câte ştiu eu trebuie ca dl preşedinte în cel mai scurt timp posibil trebuie să nominalizeze. Persoanele pe care le-am nominalizat pentru portofoliile ALDE rămân aceleaşi. Aceşti oameni au avut încredere în programul de guvernare, şi-au ţinut promisiunile faţă de electorat.. Vrem să avem o relaţie foarte serioasă, corectă din ambele părţi şi am propus colegilor de la ALDE care sprijină guvernul chiar să avem o înţelegere şi să mergem împreună pe liste comune la alegerile parlamentare.

Reporter: Doamna Birchall mai are susţinerea dvs. să rămână în fruntea Ministerului Justiţiei?

Dăncilă: Conform deciziei CCR, doamna Birchall a fost revocată din fruntea MJ. Decizia CCR a fost luată în urma analizei făcute pe punctele de vedere şi a conflictului constituţional dintre preşedintele României şi premier. Pe baza acestui conflict a fost luată decizia revocării.

Reporter: Pe cine doriţi la justiţie?

Dăncilă: Mi-aş dori la justiţie să avem un independent. Dupa cum stiţi, am propus-o pe doamna Dana Gîrbovan pentru că am crezut şi cred că justiţia trebuie să fie independentă şi că trebuie să fie un magistrat care să înţeleagă problemele, să aibă relaţii cu toate asociaţiile de magistraţi, astfel încât încrederea în justiţie să devină...

Reporter: Aveţi un nume?

Dăncilă: Nu, dar voi analiza acest lucru.