Dăncilă: Domnule Iohannis, chiar nu vă îngrijorează absenţa din costumul de preşedinte pe care îl purtaţi?

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Prezidenţiabila PSD, Viorica Dăncilă, a ieşit miercuri într-o nouă conferinţa de presă, încercând să puncteze electoral pe refuzul preşedintelui Iohannis de a participa la o dezbatere cu ea. La scurt timp după ce şeful statului a reiterat faptul că nu va accepta confruntarea căci nu poate legitima "comportamentul mizerabil al PSD-ului din ultimii ani", ex-premierul Dăncilă a susţinut că, prin refuzul de a dezbate cu ea, Iohannis demonstrează dispreţ pentru democraţie şi români.

Şi, deşi şeful statului a transmis clar că nu va participa la nicio dezbatere cu ea, Dăncilă a insistat că acesta să vină duminică la TVR unde ea a acceptat prezenţa la emisiune. Şi, nu în ultimul rând, l-a ironizat, sugerând că acestuia îi e frică.

De asemenea, Dăncilă a lansat un tir de acuzaţii contra preşedintelui Iohannis.

"Am văzut în această seară că domnul Iohannis a prins glas. Am văzut probabil singura conferinţă de presă din mandatul de preşedinte, un moment de o aroganţă monstruoasă şi un dispreţ total pentru democraţie şi pentru români. Am văzut, dragi români, un preşedinte de ţară care ne spune că singura lui realizare este faptul că a dat jos un guvern legitim ales prin vot. Aceasta este performaţa lui Iohannis. Vedem de câteva zile bune cum acest preşedinte încearcă să negocieze cu noi toţi pentru definiţia democraţiei.

Domnule Iohannis, fac eu lumină pentru dvs., vorbim astăzi de doi candidaţi aleşi prin votul românilor, al tuturor românilor, care au intrat într-o competiţie pentru preşedinţia României. Ba mai mult, vorbim despre actualul şef de stat şi fostul prim-ministru al ţării numit în funcţie chiar de dvs., domnule Iohannis, anul trecut. Pentru o ţară întreagă, dar nu şi pentru acest preşedinte, este normal, corect şi democratic să existe o dezbatere directă, o confruntare de idei şi programe între cei care vin şi cer votul românilor pe 24 noiembrie", a declarat Dăncilă.

Precizăm în context că Iohannis a fost întrebat în această seară care a fost cea mai mare realizare sa, nu singura realizare, iar la această întrebare preşedintele a vorbit despre faptul că a dat jos PSD-ul de la guvernare.

Prezidenţiabila PSD a reamintit că în 2014 Iohannis cerea dezbatere cu Victor Ponta înainte de turul 2 şi a reîncercat să acrediteze ideea că şeful statului le spune românilor că nu merită o dezbatere.

"Urmând această logică ne putem aştepta ca preşedintele să ne spună curând că românii nu mai merită nici să îşi exprime prin vot opţiunea politică, dacă aceasta nu este PNL. Asta e democraţia lui Iohannis", a declarat Dăncilă.

Deşi şeful statului a afirmat că el îşi doreşte o Românie fără PSD, dar asta nu înseamnă că este împotriva electoratului PSD şi îi respectă pe toţi românii, Dăncilă a declarat că pentru preşedinte românii care nu votează cu el nu contează.

"Preşedintele le-a mulţumit în această seară doar celor care l-au votat pe dumnealui, ignorându-i complet pe ceilalţi români care au mers la vot. Cum ziceam, dacă nu votează PNL şi Iohannis, românii nu contează. Pur şi simplu nu îi vede.

Tot în această seară l-am văzut cum îşi arogă meritele pentru buna desfăşurare a alegerilor din diaspora, deşi ştim cu toţii că cele trei zile de vot, creşterea numărului de secţii de votare şi votul prin corespondenţă sunt meritele Guvernului Dăncilă.

Domnule Iohannis, cred că trăiţi în altă lume. Cred că domnul Iohannis fie se vede undeva în stratosferă, stăpân peste o Românie în care există doar PNL, deasupra tuturor cetăţenilor acestei ţări şi a votului exprimat de ei, deasupra celorlalţi candidaţi şi a viziunii lor, deasupra principiilor democraţiei şi, aşa cum deja ştim, deasupra Constituţiei. Şi se teme de o confruntare directă cu mine. Este o dilemă. Sper să o lămurească domnul preşedinte curând", a continuat Dăncilă.

Lidera PSD a mai susţinut că o dezbaterea în faţa românilor ar demonta "propaganda şi atacurile mizerabile" la adresa ei şi a PSD şi a anunţat că îl invită pe şeful statului la TVR, la o dezbatere cu ea.

"Eu îmi doresc ca domnul Iohannis să vină la o dezbatere în faţa tuturor românilor, nu să ţină un monolog în faţa apropiaţilor lui. Şi are ocazia să o facă duminica aceasta. Am primit din partea TVR o invitaţie pe care eu am acceptat-o. Mi se pare corect ca acest eveniment să fie organizat de televiziunea publică, pentru a putea fi văzut de absolut toţi românii, inclusiv cei din diaspora şi cei fără acces la televiziune prin cablu şi să poată fi preluat şi de celelalte televiziuni", a menţionat Dăncilă.

Şi, în acest context, Dăncilă i-a trimis preşedintelui şi o listă cu "subiectele", chipurile pentru a-l "îmbărbăta"

"Şi pentru că domnul Iohannis şi-a făcut public programul de campanie, ştim că duminică nu are prevăzute evenimente. Îl invit aşadar pe preşedinte în acest weekend la televiziunea naţională ca să ne prezentăm amândoi viziunea pentru România următorilor 5 ani. Şi pentru că eu totuşi bănuiesc că teama este motivul refuzului de până acum, îi voi da domnului Iohannis un mic sprijin de îmbărbătare, şi îi voi da de pe acum subiectele, să aibă suficient timp să pregătească nişte răspunsuri ceva mai pertinente şi mai consistente decât celebrul 'Ghinion'.

Şi apropo, domnule Iohannis, pentru cei ce nu au nici măcar o casă, această notă glumeaţă a dvs. este o bătaie de joc cruntă şi o umilinţă pentru care nu aţi putut fi iertat nici după 5 ani. Nu a râs nimeni, domnul Iohannis, la această glumă. Numai dvs. le râdeţi în faţă românilor de 5 ani de zile. Mandatul dvs. este adevărata glumă.

Domnule preşedinte, iată subiectele de duminică:

Aţi promis în campania electorală în 2014 că veţi renunţa la imunitate oferită de funcţia prezidenţială. De ce i-aţi minţit pe români?

Cum v-aţi făcut dvs datoria de preşedinte pentru care v-au ales şi v-au plătit cetăţenii dacă în timpul mandatului aţi stat mai mult în vacanţă decât la muncă? Uitaţi o altă glumă pe care aţi făcut-o astăzi, şi anume că aţi avut doar trei concedii în 5 ani...

Ca preşedinte care a călcat în picioare Constituţia şi a sfidat deciziile Curţii Constituţionale, credeţi că meritaţi voturile românilor pentru al doilea mandat la care vă dă dreptul tocmai Constituţia României.

Aţi făcut promisiuni mari pentru ţară, domnule Iohannis, de exemplu intrarea României în Schengen, sau ridicarea vizelor pentru SUA, dar nu aţi reuşit să va întoarceţi în ţară decât cu o şapcă şi trei poze. E normal, domnule preşedinte, să nu vă respectaţi în 5 ani angajamentele şi să veniţi acum să cereţi cu seninătate un al doilea mandat?", l-a ironizat Dăncilă pe Iohannis.

"Ne vorbiţi de România normală, credeţi că e normal să vorbiţi cu nonşalanţă despre justiţie şi integritate în timp ce dvs aveţi o problemă de corupţie cât casa? Sau mai exact cât cele 6 sau 5 case, pentru că ne-aţi spus astăzi că a 6-a a fost eliminată? Păi, domnule Iohannis, dacă nu aveţi probleme cu casele, cum a fost eliminată cea de-a 6-a?

Tot despre România normală, în primele zile de la instalare, Guvernul PNL, Guvernul dvs. a anunţat că vrea să renunţe la subvenţii, că nu poate plăti salarii, că vrea să introducă noi taxe şi că ar vrea ca bugetarii să muncească până la miezul nopţii, asta dacă nu sunt concediaţi. Domnule Iohannis, acesta este Guvernul normal pe care vi-l doriţi pentru România în următoarea perioadă?

Domnule Iohannis, poate ne spuneţi până la urmă adevăratul motiv al refuzului de până acum de a participa la o dezbatere cu mine, ca să lămuriţi dvs., personal dilema despre care vorbeam? Este teama de o confruntare brutală de eşecul dvs. ca preşedinte sau este dispreţul faţă de români? Vă reamintesc în acest context că există peste 9 milioane de motive pentru a participa la o dezbatere, pentru că sunt peste 9 milioane de români care au votat în turul I. Ca să extindem problema dezbaterilor, a dialogului şi a prezenţei dvs publice, de ce nu aţi acordat nici măcar un interviu în această campanie şi nu aţi participat în aceşti 5 ani la vreo emisiune televizată sau la vreun interviu? Credeţi că nu aveţi de dat niciun răspuns la întrebările românilor? Nicio vorbă despre ce aţi făcut sau ce n-aţi făcut în acest mandat. Veniţi şi ne spuneţi astăzi că este, citez, 'o idee interesantă'. E jenant, domnule preşedinte, ca acum să vă vină ideea.

Şi o ultimă întrebare care să vă ajute să faceţi un bilanţ fulger al celor 5 ani de mandat: Domnule Iohannis, chiar nu vă îngrijorează absenţa dvs. din costumul de preşedinte pe care îl purtaţi? Nici ruşine nu vă provoacă? Îi rog pe români să îmi transmită şi alte întrebări pe care să i le adresez domnului Iohannis la confruntarea de duminică pe care sper să o accepte.

Ar fi inacceptabil să îşi bată joc până la capăt de o ţară întreagă. Sper că 'atenţia şi îngrijorarea' pe care o manifestă de obicei Klaus Iohannis când vine vorba de ţara lui să fie suficiente de această dată şi să înţeleagă că are o datorie morală faţă de cetăţeni să se prezinte în faţa lor chiar dacă astăzi ne-a spus cu aroganţă că nu vede utilitatea publică a unei astfel de discuţii. Ghinion, domnule Iohannis, românii văd această utilitate", l-a ironizat Dăncilă pe Iohannis.

Declaraţiile integrale ale Vioricăi Dăncilă pot fi urmărite în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne