Dăncilă, despre măsurile de austeritate anunţate de Teodorovici: Nu putem mulţumi pe toată lumea

Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă
Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, într-un interviu acordat postului Antena 3, că Guvernul nu vrea să ia „decizii bruşte” în ceea ce priveşte măsurile de austeritate anunţate după CEx-ul PSD, dar „nu poţi mulţumi pe toată lumea”.

„Nu vrem să luăm decizii bruşte. Aceste decizii trebuie să le luăm în urma discuţiilor cu partenerii sociali, cu cei implicaţi în aceste măsuri economice şi cred că acest lucru va lămuri foarte multe aspecte. Bine, nu putem mulţumi pe toată lumea, este normal ca atunci când iei o decizie, unii să se bucure, alţii să fie mai puţin bucuroşi”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că atunci când se iau astfel de măsuri „este important să avem acest dialog, să ascultăm şi părerea celorlalţi, să le explicăm de ce am luat această măsură, pentru ca toată lumea să înţeleagă care este sensul în care vrem să mergem”.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat luni mai multe măsuri de austeritate menite să menţină deficitul bugetar sub control: tăierea unor programe cum ar fi ajutoarele sociale, în special ajutorul de şomaj, ajustarea indemnizaţiei acordate persoanelor cu handicap, bursele pentru studenţi, limitarea călătoriilor gratuite pe CFR pentru studenţi şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei prin aplicarea unei aşa-numite „taxe de solidaritate”.

Marţi însă, ministrul de Finanţe avea să precizeze că „taxa de solidaritate” va fi aplicată tuturor pensiilor ce depăşesc un anumit plafon, nu doar celor speciale, procentul şi plafonul de impozitare urmând a fi stabilite ulterior.