Dăncilă dă vina pe Iohannis după un MCV devastator pentru România: În următorul raport el va fi pedepsit

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul demis Viorica Dăncilă a afirmat, la Botoşani, că procesul de monitorizare la care sunt supuse România şi Bulgaria ar trebui fie desfiinţat, fie extins la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Deşi raportul e devastator pentru PSD, şefa social-democraţilor a folosit momentul să-l atace din nou pe Klaus Iohannis, exprimându-şi convingerea că în următorul MCV şeful statului va fi cel sancţionat.

″În momentul în care eşti membru al UE - şi ştiţi că sunt un pro-european convins - ai şi obligaţii, ai şi oportunităţi pe care trebuie să le respecţi. MCV este aplicat doar României şi Bulgariei, iar celelalte state membre nu au acest mecanism. Ori se ia o decizie prin care se implementează acest mecanism la nivelul tuturor statelor membre, şi speram ca preşedintele României să ceară un tratament egal pentru toate statele membre, ori, dacă nu, se desfiinţează şi la nivelul Bulgariei şi României şi se aplică un alt fel de monitorizare. Din câte ştiu, activitatea Guvernului a fost una bună. Nu am intervenit în sistemul judiciar, nu am luat nicio măsură în justiţie şi de fiecare dată am solicitat ca politica să iasă din sistemul judiciar. Nu am emis nicio ordonanţă de urgenţă şi am criticat efectiv când cineva a intervenit în sistemul judiciar”, a reacţionat Dăncilă, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, şefa PSD şi-a exprimat convingerea că, în următorul raport al MCV, Iohannis va fi cel care va fi sancţionat.

„Eu cred că dincolo de acest aspect am văzut declaraţia preşedintelui Iohannis [...] în care spunea că va face toate demersurile pentru ridicarea MCV şi pentru Schengen. Am văzut că a rămas doar o simplă promisiune. Mai mult, consider că din statutul domniei sale de participant la Consiliul European putea să vorbească cu celelalte ţări pentru Schengen, avea această oportunitate, iar pe MCV vedem că preşedintele Iohannis care a cerut, adică a solicitat şi a spus că va face toate eforturile pentru ridicarea MCV, un mecanism care cred eu că arată discriminare pentru România şi Bulgaria faţă de celelalte state membre, nu a făcut nimic în acest sens.

Din păcate preşedintele se duce la Bruxelles şi face declaraţii despre România şi despre corupţia din România, ştiind că aceste lucruri afectează MCV-ul. În momentul în care vorbeşti despre justiţie independetă trebuie tu să fii un model. Cred că în următorul raport al MCV, preşedintele Iohannis va fi cel pedepsit, considerând că a solicitat demisia şefului DIICOT şi desfiinţarea Secţiei speciale. Nu spun dacă acestea sunt sau nu bune, dar cred că aceste lucruri trebuie făcute de membrii sistemului judiciar, de magistraţi; şi nici preşedintele României, nici premierul, nici altcineva nu ar trebui să interfereze cu sistemul judiciar”, a afirmat şefa PSD.

Reamintim că, marţi, Comisia Europeană a adoptat ultimul său raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare. Situaţia nu arată deloc bine pentru ţara noastră, vom rămâne practic "oaia neagră" a Europei pentru că Bulgaria va scăpa de MCV. Detalii aici