Dan Voiculescu ar putea primi sentinţa în dosarul ICA
alte articole
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă luni un nou termen în dosarul privatizării frauduloase a ICA, cauză în care Dan Voiculescu, fondatorul PC, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de către instanţa de fond.
Judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea mai au de audiat doar doi inculpaţi, după care, potrivit Realitatea, avocaţii tuturor inculpaţilor din dosar solicită administrarea unor probe. Dacă magistraţii vor considera că administrarea acestor probe nu este necesară, se va trece la dezbaterile finale, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi ultimul termen în proces. Voiculescu va fi prezent în sala de judecată şi este posibil să susţină ultimul cuvânt, înainte de pronunţarea sentinţei.
Dosarul ICA se judecă încă din decembrie 2008, când Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori pentru că s-ar fi folosit de funcţia politică pe care o deţinea pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real. Mai exact, este vorba despre aproape 4 hectare de teren şi unul de construcţii în Băneasa, care au fost cumpărate de patronul trustului de media Intact la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel al pieţei. Paguba se ridică la aproape 60 de milioane de euro, potrivit DNA.
Procurorii Anticorupţie susţin că Voiculescu a preluat Institutul de Cercetări Alimentare în 4 etape, prin subevaluarea imobilelor. Potrivit DNA, operaţiunea de preluare a Institutului de către Voiculescu a început din anul 1991 şi s-a încheiat în 2004-2005, ultimul element fiind spălarea de bani.
În prima fază, Voiculescu a preluat clădirile ICA, construind altele noi pe terenul institutului prin asocierea ICA/Grivco şi Crescent (firmă creată în 1980 de Securitate) într-o societatea nouă, Bioprod. Voiculescu controla atât Crescent cât şi Grivco, iar imobilele au fost subevaluate, conform DNA.
În etapa următoare, au fost preluate terenurile de sub clădiri, de asemenea mult subevaluate. Etapa a treia a constat în privatizarea propriu-zisă a ICA, un rol important avându-l membrii PC, înfiinţat şi condus de Dan Voiculescu, care făceau parte din conducerea Institutului.
Finalmente, Dan Voiculescu a devenit acţionar majoritar, după acest episod transferându-şi acţiunile ICA fiicelor sale. În acest fel, spun procurorii, Dan Voiculescu a spălat acţiunile ICA deoarece ele au ajuns la el prin acţiuni ilegale de diminuare a valorii despre care Voiculescu avea cunoştinţă. Conform Gândul, după cedarea acţiunilor către fetele sale, Voiculescu speră ca instituţiile statului să considere că ele sunt terţi de bună-credinţă.
Reamintim că după nenumărate tergiversări, imediat după preluarea cazului de către judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, dosarul a început să se judece cu operativitate. Dan Voiculescu a cerut strămutarea procesului la o altă instanţă, cerere ce i-a fost refuzată. Ulterior, Voiculescu a dat în judecată conducerea Curţii de Apel Bucureşti, nemulţumit că judecătoarea Camelia Bogdan pare motivată să soluţioneze acest caz, punând capăt lungilor amânări.