Dan, replică pentru Firea: Tupeu incredibil! Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiţi de 2 ani

Nicuşor Dan - primarul Capitalei
Nicuşor Dan - primarul Capitalei (Screenshot)

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, i-a dat o replică usturătoare predecesoarei sale, Gabriela Firea, acuzând-o de “tupeu incredibil” după ce social-democrata a afirmat că actualul edil "nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar". Firea susţinea chiar că, din cauza lui Nicuşor Dan, Bucureştiul riscă să piardă fonduri europene de aproape 300 de milioane de euro destinate înlocuirii conductelor vechi de termoficare.

Într-o postare publicată marţi, pe Facebook, Nicuşor Dan îi aminteşte Gabrielei Firea că la plecare, aceasta a lăsat primăria cu “conturile blocate, cu furnizori neplătiţi de 2 ani”. Ba mai mult, afirmă Nicuşor Dan, “nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei”.

“Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situaţia termiei din Bucureşti. Să ne uităm din nou la graficul cu alocările de bani pentru termie din ultimii ani. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte şi tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a reţelei. În ceea ce priveşte fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obţină banii europeni care erau alocaţi Bucureştiului. Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiţi de 2 ani. Nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei”, a scris primarul general.

Nicuşor Dan explică, totodată că, din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte pe care Firea îi atribuise ca primar companiei Energetica în timpul mandatului său, dar din care au fost schimbaţi doar 7.

“Toţi cei 63 de km au fost alocaţi de administraţia Firea companiei municipale Energetica, ce în mandatul Firea a reuşit să înlocuiască 7 km! A trebuit mai întâi să deblocăm situaţia financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) şi apoi să scoatem la licitaţie 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămaşi în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta. Am lăsat 16 km la Energetica, ce a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP şi cu Banca Mondială”, a precizat primarul general al Capitalei.

Context

Fostul edil al Capitalei Gabriela Firea a afirmat, marţi, pe Facebook, că Bucureştiul riscă să piardă fonduri europene de aproape 300 de milioane de euro destinate înlocuirii conductelor vechi de termoficare şi se dezlănţuie la adresa succesorului ei Nicuşor Dan, pe care îl acuză că "nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar".

"Strigător la cer! Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheaţă în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicuşor Dan nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a moştenit, fără niciun efort, şi cu care putea începe reabilitarea sistemului. Este inexplicabil de ce NU a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor, în aproape un an şi jumătate de la semnarea contractului!", a susţinut Gabriela Firea.

Potrivit fostului primar general PSD, sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne