D. Chiţoiu: Se pun sechestre pe toate averile celor care au contribuit la devalizare

Epoch Times România
03.06.2012

Organele abilitate, la solicitarea Ministerului Economiei, vor recupera pierderile pricinuite de societăţile şi companiile cu capital de stat de la autorii devalizărilor, inclusiv prin sechestre puse pe averile acestora, a declarat sâmbătă, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

El a precizat că în vizor sunt acele unităţi care au arierate.

"Primele măsuri pe care le iau în perioada următoare constau în schimbarea tuturor conducerilor care au fost numite politic acolo şi mai ales la companiile care înregistrează şi pierderi. Am început evaluarea şi am încheiat un parteneriat cu Ministerul Finanţelor Publice; am comunicat un număr de 60 de companii şi de societăţi din coordonarea Ministerului Economiei şi subsidiarii acestuia şi au fost programate în control financiar privind modul de administrare a patromoniului public şi privat al statului", a spus Daniel Chiţoiu.

El a precizat că acolo unde există "rezultate că au fost scurse sume importante de bani, acelea vor fi recuperate, în primul rând, prin sechestru - de către organele abilitate - pe toate averile celor care au contribuit la devalizare şi recuperarea sumelor de la companiile care au luat aceşti bani".

Potrivit ministrului, va fi introdus managementul privat la marea majoritate a acestor companii, care va duce la dispariţia contractelor privilegiate şi a lipsei de profesionalism a managementului lor.

Ministrul Chiţoiu a mai subliniat, într-o conferinţă de presă, că încheierea unor contracte clientelare cu 40% din economia românească a condus la un mediu economic neconcurenţial faţă de IMM-uri şi faţă de capitalul privat.

El a subliniat că în prezent nu există o concurenţă loială între toţi oamenii de afaceri privind accesul la contractele cu statul şi, de asemenea, nu există o concurenţă loială între mediul de afaceri cu capital de stat şi cu capital privat.

"În timp ce IMM-urile sunt obligate să-şi plătească la timp şi în cuantumul declarat toate obligaţiile faţă de buget - în caz contrar blocându-li-se imediat conturie şi nu li se emit certificate fiscale pentru a participa la licitaţii să se dezvolte în continuare -, societăţile şi companiile cu capital de stat au fost păsuite, pentru că la nivelul conducerii lor era clientela politică a PDL", a declarat ministrul.

Daniel Chiţoiu a punctat că investiţiile străine în România au scăzut de peste 10 ori în acest an faţă de anul trecut, ceea ce nu este normal în condiţiile în care dacă România nu are investiţii străine nu se poate dezvolta, pentru că sursele de finanţare interne nu pot asigura o creştere medie de 3,5%-4,5% din PIB anual.

"Pe noi ne interesează să atragem investiţii, să le punem în contact cu mediul de afaceri românesc, mediul de afaceri să creeze locuri de muncă", a spus Chiţoiu.

Ministrul Economiei a reamintit că până la alegerile din decembrie, obiectivul major este stabilizarea economică şi crearea premiselor pentru creşterea economică de anul viitor.

"Ne dorim ca la sfârşitul anului să avem o creştere economică de cel puţin 1,5-1,7% din PIB, avem speranţe că vom realiza acest obiectiv pentru că primele măsuri pe care le-am luat şi pe care le voi lua, în continuare, sunt de a reduce pierderile şi arieratele din economie ale societăţilor şi companiilor cu capital de stat", a declarat Chiţoiu, care a precizat că, în prezent, acestea reprezintă peste 40-45% din PIB-ul românesc, dar în acelaşi timp, ele produc arierate de peste 65% din întregul volum de arierate în economie şi la bugetul general consolidat.

Chiţoiu a informat că Ministerul Economiei are în program lansarea, în acest an, a opt poli de creştere economică în România, doi fiind, deja, lansaţi la Iaşi şi la Cluj.

"La Timişoara va fi lansat polul de creştere pe cercetare ştiinţifică aplicată şi fundamentală, ţinând cont de faptul că Timişoara este un centru universitar multidisciplinar şi există resursa umană şi materială şi academică pentru crearea unui astfel de pol de creştere. De asemenea, va fi creat un pol de creştere pentru zona agriculturii, a industriei alimentare, deoarece zona Banatului are un potenţial agricol foarte dezvoltat. Ne interesează să aducem investitori şi să creăm un microclimat de afaceri în zona Banatului în aceste două zone prioritare ale României, care pot relansa economia românească şi creşterea economică în următorii ani", a conchis Daniel Chiţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor