Cursa pentru Cotroceni. Întrebările lui Antonescu pentru Iohannis

Andrei Pricopie
14.07.2014

alte articole

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.07.2014

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, aflat în mijlocul unei confruntări interne cu actualul lider al formaţiunii, Klaus Iohannis, a declarat luni, pentru gândul.info, că ar putea să-l susţină pe acesta în cursa pentru Cotroceni dacă primeşte răspunsul la câteva întrebări fundamentale, extrem de importante pentru viitorul liberalilor.

„Eu nu am făcut şi nu voi face niciun fel de campanie internă. Eu nu am contactat niciun preşedinte de organizaţie, niciun parlamentar liberal pentru a-i cere susţinerea în vederea acestei candidaturi. De ce, e simplu. În ceea ce mă priveşte, lucrurile sunt cunoscute de ani buni în PNL. Eu am mai candidat o dată la preşedinţie din partea acestui partid în 2009, am fost candidatul oficial al USL, implicit al PNL, câţiva ani de zile, proiectul meu pentru preşedinţie se cunoaşte foarte bine. Nu cred că cineva în PNL nu are toate aceste informaţii când ia o decizie. Nefiind insistenţa mea, nefiind nicidecum ambiţia mea, cred că simpla prezenţă în această competiţie, simplul fapt că nu m-a retras le dă tuturor posibilitatea să facă opţiunea pe care o cred mai bună în săptămânile următoare”, a declarat Antonescu, adăugând că de vreme ce a acceptat solicitarea sau susţinerea pentru candidatură a unor colegi, este evident că nu este vorba de un non-combat.

În opinia fostului preşedinte PNL, un om care a condus cinci ani de zile acest partid, care a fost în situaţie de candidat atâta vreme, nu mai are ce campanie să mai facă pentru că oamenii ştiu în această privinţă totul despre el.

„Este rândul celor care doresc o altă candidatură sau cei care se împotrivesc candidaturii mele să facă o campanie intensă în partid şi o fac, ceea ce e dreptul lor”, a explicat acesta.

Vorbind despre relaţia sa cu Klaus Iohannis, Crin Antonescu a explicat că este vorba despre o relaţie normală, dar o relaţie diferită faţă de relaţia anterioară, lucru care era de aşteptat să se întâmple.

„Eu am avut un proiect pe care l-am propus PNL, i l-am propus şi lui Klaus Iohannis şi Klaus Iohannis a intrat în acel proiect şi PNL a acceptat acel proiect. El a început cu propunerea în sistemul de vot de listă a lui Klaus Iohannis în Congresul din 2013 ca prim-vicepreşedinte şi apoi în formularea ipotezei tandemului Antonescu – candidat la preşedinţie, Klaus Iohannis – prim-ministru şi succesor la capătul acestui an în orice variantă ne aflam în fruntea PNL. Acesta este proiectul cu care am mers în faţa partidului şi cu care am mers până la capăt din punctul meu de vedere”, a precizat liderul PNL.

Însă, în legătură cu proiectul Iohannis candidat la preşedinţie, Antonescu susţine că nu este implicat într-un astfel de proiect şi îl provoacă pe Iohannis să răspundă la o serie de întrebări „extrem de importante” înainte ca în Delegaţia Permanentă a partidului să se voteze candidatul PNL la prezidenţiale.

„În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect. Sigur că suntem într-o situaţie diferită, ceea ce nu înseamnă că suntem într-o situaţie de conflict sub nicio formă”, a subliniat Crin Antonescu.

„Dar nici de amiciţie, prietenie”, remarcă jurnaliştii de la Gândul. În replică, Antonescu le-a precizat: „Amiciţia sau prietenia sunt chestiuni care din punct de vedere politic înseamnă colaborare strânsă. Şi aici, sigur, nu mai suntem în proiectul meu, suntem în faţa unui eventual alt proiect, în care putem sau nu să fim foarte apropiaţi. Deocamdată Klaus Iohannis este preşedintele partidului, un preşedinte pe care l-am susţinut, l-am adus în poziţia în care să poată fi ales preşedinte, l-am votat şi evident îl susţin, iar amiciţia în plan personal ţine de alţi factori. Nici în proiectul în care am colaborat nu a fost o relaţie foarte strânsă, a fost o relaţie normală, amicală, dar exercitată rar şi de la distanţă, ceea ce putem spune că se menţine şi astăzi, nimic nou în această privinţă”.

Pe de altă parte, Antonescu vrea ca cei din Delegaţia Permanentă a partidului care vor alege candidatul la prezidenţiale să-şi asume răspunderea pentru decizia luată.

„Ceea ce eu doresc eu cu adevărat şi din plin este ca responsabilitatea unei decizii politice majore să fie luată de fiecare membru al Delegaţiei Permanente. Să nu mai fie pasată, fie pe preşedintele partidului, fie pe doi-trei oameni din jurul lui, fie pe rezultatul unui sondaj indiferent cum e el. Nu ştiu când şi ce fel de sondaj vom avea, eu nu mă împotrivesc cercetărilor sociologice, am spus doar că un sondaj pe termen scurt sau doar telefonic nu este relevant şi că până la urmă orice sondaj sau orice cercetare sociologică vom face toţi, tot o decizie politică vom lua. Ceea ce îmi doresc, pentru ca toţi să fim cu conştiinţa împăcată ca responsabilitatea să fie luată de toţi oamenii, care prin statut sunt în situaţia de a lua această decizie în PNL, în Delegaţia Permanentă”, a afirmat Crin Antonescu.

Întrebat dacă va fi un vot secret în Delegaţia Permanentă, fostul preşedinte liberal a susţinut că nu ştie, însă din punctul său de vedere ar putea fi, dar ar fi mai bine să fie un vot nominal, pentru că voturile nominale atunci când este vorba de decizii importante angajează responsabilitatea nominal şi rămân acolo fixate în anale.

Când jurnaliştii de la Gândul au remarcat că nu a existat niciun fel de analiză la nivelul conducerii PNL, Crin Antonescu a subliniat: „Această analiză este o chestiune care ar trebui făcută, revine în responsabilitatea actualei conduceri, dar mă îndoiesc că va fi făcută, având în vedere că în mare măsură actuala conducere, care este şi vechea, pentru că fie vot de listă, fie vot la liber, cam aceiaşi oameni care au condus până acum partidul îl conduc şi acum. Mă îndoiesc că această analiză va fi făcută şi cred că nu e bine. Nu este bine pentru că alegerile prezidenţiale, marea bătălie politică a acestui an, se pot duce mult mai bine dacă înţelegi unde ai avut vulnerabilităţile, dacă înţelegi ce trebuie reparat sau întărit într-o asemenea construcţie. Nu te duci într-o cursă mai grea cu o maşină care a mers prost într-o cursă mai uşoară. Ar trebui umblat pe la motor, cauciucuri, dar, repet, asta este responsabilitatea noului pilot”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor