Cum se pregăteşte România pentru îngheţata iarnă europeană?

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Europa se pregăteşte de o iarnă grea, în condiţiile în care Rusia poate îngheţa oricând livrările de gaze naturale pentru a pune presiune pe UE. De altfel, Comisia Europeană a transmis că fiecare ţară trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitate de depozitare.

Cum stă ţara noastră? Potrivit premierului Ciucă, în prezent depozitele de gaze naturale sunt ocupate la 41% din capacitate, iar până la 1 noiembrie vor ajuge la 80%, cantitatea de gaz minim necesară pentru a trece prin iarnă.

„Există o decizie a Comisiei Europene şi fiecare ţară trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem într-adevăr cu puţin peste 40-41%. Angajamentul nostru faţă de noi şi faţă de UE este că până la 1 august să avem în depozite 46%, până la 1 septembrie - 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie - 80%. Cei 80% este minimul necesar pentru a avea asigurată cantitatea de gaz care este necesară pentru a trece prin iarnă.”, a spus marţi premierul Nicolae Ciucă, relatează hotnews.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas.

„Ca atare, în următoarea lună avem toate premisele să ducem în depozitele de gaz încă 5%. Prin sporirea producţiei prin această staţie se introduc în reţea peste 3 milioane de metri cubi de gaz.”, a declarat Ciucă referindu-se la producţia care a început în acest proiect.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent şi el la eveniment, a declarat că faţă de anul trecut suntem cu 200 milioane de metri cubi mai mult în depozite şi a dat asigurări că nu vom avea probleme cu stocurile de gaze naturale în această iarnă.

"Vă asigur că vom avea gaze în depozite, cel puţin la nivelul anului trecut când am avut 80% şi am rămas cu 700 de milioane de metri cubi în stoc.”, a spus ministrul Virgil Popescu.