Cum să oprim invazia de furnici folosind metode naturale (şi inofensive)
alte articole
Odată cu primăvara, în afară de flori, căpşuni şi fluturi se întorc şi insectele, şi în special furnicile. Nu este nevoie să trăim în mediul rural pentru a avea de-a face cu ele: aceste mici şi neobosite creaturi se întâlnesc, de asemenea, şi în oraş. Iar dacă găsesc drumul liber spre cămară, grădina de legume de pe balcon, zahărul sau mierea uitate deschise prin dulap, desigur nu-şi fac probleme să se încoloneze spre bunătăţi.
În orice caz, fie că locuim în mediul rural sau în oraş, sau că furnicile sunt în interiorul sau în afara casei, prezenţa lor poate fi o problemă, dar uciderea lor - cu un pesticid sau un remediu natural - este un act crud pe care îl putem evita. Iată cum.
Există anumite substanţe naturale pe care aceste insecte mici şi neobosite nu le iubesc şi, de multe ori sunt arome pe care nasul uman le consideră chiar plăcute, aşa că începem cu acestea şi vom vedea dacă colonia îşi deviază calea. De exemplu, furnicilor nu le plac cuişoarele, scorţişoara, piperul: presăraţi una dintre aceste mirodenii în jurul zonei pe care doriţi să o protejaţi, chiar şi în cantităţi mici, şi veţi vedea că va crea o barieră invizibilă pe care cu greu o vor depăşi. De asemenea, uleiurile esenţiale ale condimentelor menţionate funcţionează chiar foarte bine: se toarnă doar o picătură sau două în puncte strategice (intrarea casei, în crăpătura din care provin, sau în jurul plantelor "atacate" de ele). Un alt ulei esenţial care nu place deloc furnicilor este cel de tea tree. Dar nu numai lor. Acesta îndepărtează şi alte insecte, inclusiv ţânţarii, astfel încât s-ar putea să rezolvaţi dintr-o dată problema mai multor oaspeţi nedoriţi.
Chiar şi un miros acru ca cel al oţetului sau al sucului de lămâie este un repelent pentru furnici; trebuie doar să îmbibaţi ghemotoace mici de bumbac pe care să le lăsaţi lângă punctul de intrare. Dar ambele substanţe se evaporă repede, mult mai repede ca uleiurile esenţiale, deci vor trebui schimbate destul de des.
Un alt remediu este sarea grunjoasă - presărată pe marginea ferestrelor, devine o excelentă barieră anti-furnici.
Apoi, există anumite ierburi aromatice cu un miros puţin plăcut micilor invadatoare (deşi mai blânde ca remediile anterioare), cum ar fi menta, frunzele de dafin, oregano, pe care le puteţi plasa în grămezi mici, în cămară, spre exemplu, amintindu-vă să le rupeţi frunzele pentru a-şi putea elibera uleiurile esenţiale.
În cele din urmă, furnicile nu tolerează pudra de talc - un alt element care poate crea o barieră defensivă - şi pulberea de ipsos. Cu aceasta din urmă este suficient să desenaţi o linie şi insectele nu o vor depăşi.