Cum s-a răspândit variola maimuţei pe tot globul cu o viteză atât de ameţitoare?

Variola maimuţei
Variola maimuţei (CDC / Getty Images)

Medicii erau până de curând de părere că variola maimuţei nu era o preocupare majoră, deoarece era dificil să se răspândească de la o persoană la alta, transmite TheMostImportantNews.com.

Cu toate acestea, acum, variola maimuţei pare să se răspândească ca focul - peste tot.

Pe 7 mai, primul caz din lumea occidentală în 2022 a fost confirmat în Regatul Unit. După două săptămâni există zeci de cazuri confirmate şi suspectate în unsprezece ţări diferite din afara Africii.

Cazurile au apărut în Spania, Portugalia şi Statele Unite. Acum mai sunt trei naţiuni care raportează cazuri confirmate sau suspectate, iar asta ar trebui să ne alarmeze foarte mult pe toţi.

Cazul confirmat din Massachusetts implică un bărbat care a călătorit recent în Canada, aşa că este normal să existe bănuieli că ar putea fi cazuri suplimentare în rândul canadienilor.

O zi mai târziu „treisprezece cazuri probabile sunt investigate în Canada”, iar rezultatele testelor pentru acele treisprezece „cazuri probabile” ar trebui să fie publicate în curând.

Între timp, un caz a fost confirmat în Suedia.

„S-a confirmat că o persoană din regiunea Stockholm este infectată cu variola maimuţei”, a declarat Agenţia de Sănătate Publică din Suedia, într-un comunicat.

Persoana infectată „nu este grav bolnavă, dar a primit îngrijire”, potrivit agenţiei.

Şi se pare că ar putea exista mai multe cazuri în Italia.

Pacientul din Italia se afla, iniţial, în vacanţă în Insulele Canare şi acum a ajuns în izolare la spitalul Spallanzani din Roma, a declarat spitalul.

Alte două cazuri suspecte sunt monitorizate, a adăugat acesta.

Primul caz de variolă a maimuţei din Australia a fost confirmat în statul Victoria la un bărbat de 30 de ani care s-a întors recent din Regatul Unit.

„Există puţine contacte apropiate care au fost identificate, evident că medicul de familie este unul dintre ele”, a declarat Brett Sutton, inspectorul sanitar şef din Victoria, vineri, referindu-se la medicul generalist care l-a trimis pe bărbat la testare.

Belgia are un al doilea caz...

Un caz de variolă a maimuţei a fost confirmat în München. Ministrul Sănătăţii din Bavaria, Klaus Holetschek, a subliniat acest lucru vineri. Pacientul provine din Brazilia şi este deja izolat în Clinica München Schwabing.

Un prim caz de infecţie cu variola maimuţei a fost depistat în Franţa, joi, în Île-de-France, a anunţat vineri Direcţia Generală de Sănătate.

Pacientul este un tânăr de 29 de ani, fără antecedente de călătorie într-o ţară în care circulă virusul.

Acest tipar, de apariţie simultană peste tot, nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată.

Chiar dacă variola maimuţei este o boală relativ nouă, cazurile au fost întotdeauna extrem de rare, iar un focar global a fost întotdeauna considerat extrem de puţin probabil, deoarece răspândirea se făcea, în trecut, foarte greu.

S-a schimbat ceva?

Un expert proeminent în boli infecţioase de la Universitatea Johns Hopkins ne spune că acest virus „se răspândeşte prin atingere fizică” şi că se poate răspândi „prin picături respiratorii” în anumite circumstanţe.

Dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, a mai declarat pentru dailymail.com că virusul se răspândeşte prin atingere fizică şi că se răspândeşte doar prin picături respiratorii din aer, de la persoanele care prezintă deja simptome.

Dacă este adevărat, este extrem de alarmant.

Dar înainte de a trage concluzii, este important să reţineţi că încă nu ştim prea multe despre acest virus. Este relativ nou, iar oamenii de ştiinţă au avertizat de mult că ar putea să se transforme într-o formă mai transmisibilă.

Timp de zeci de ani, câţiva oameni de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea că virusul variolei maimuţei ar putea deveni mai transmisibil la oameni – în mod ironic, pentru că am eradicat ruda sa, variola, la sfârşitul anilor 1970. Vaccinul împotriva variolei a protejat incidental împotriva variolei maimuţei.

Iar când noile generaţii s-au născut într-o lume fără campanii de vaccinare împotriva variolei, vulnerabilitatea la variola maimuţei a crescut.

În Republica Democratică Congo, această imunitate în scădere a însemnat că infecţiile cu variola maimuţei au crescut de 20 de ori în cele trei decenii după ce variola a dispărut, aşa cum a arătat Rimoin în 2010.

Acest lucru oferă virusului mai multe şanse de a evolua într-un agent patogen mai transmisibil la om. Până în prezent, R0 - numărul mediu de oameni care iau boala de la o persoană infectată - a fost mai mic de 1, ceea ce înseamnă că focarele se sting în mod natural.

Dar ar putea evolua în cele din urmă peste acest prag şi ar putea provoca epidemii mai prelungite, aşa cum a simulat Bergstrom în 2003. „Am considerat că variola maimuţei este o bombă cu ceas”, mi-a spus el.

Sperăm că cei care investighează acest nou focar vor putea în curând să ne spună dacă virusul a suferit mutaţii sau nu.

Între timp, autorităţile susţin că acesta pare să se răspândească în special în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi.

Atât în Regatul Unit, cât şi în Canada, autorităţile sanitare au remarcat că multe dintre cazurile de variolă a maimuţei au fost identificate la bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi - dar virusul nu este descris de obicei ca o infecţie cu transmitere sexuală şi investigaţiile asupra acestor cazuri recente continuă.

Dacă acest nou focar continuă să crească, va fi doar o chestiune de timp până când oamenii vor începe să ceară vaccinuri. Oficialii din domeniul sănătăţii spun că vaccinul antivariolic existent ar trebui să ofere cel puţin o oarecare protecţie împotriva variolei maimuţei şi se gândesc deja să îl ofere anumitor grupuri.

Oficialii agenţiei americane de sănătate - CDC - evaluează dacă vaccinul împotriva variolei ar trebui să fie oferit lucrătorilor din domeniul sănătăţii care tratează pacienţii cu variola maimuţei şi altor persoane care ar putea prezenta un „risc ridicat” de expunere la variolă.

Ca o altă măsură de precauţie pentru bioterorism, stocurile a trei vaccinuri împotriva variolei sunt suficient de mari „pentru a vaccina practic pe toată lumea din SUA”. Apoi, deşi pacienţii cu variola maimuţei primesc de obicei doar îngrijire de susţinere, un posibil tratament există şi a fost, de asemenea, stocat: Tecovirimat, sau TPOXX, a fost dezvoltat pentru a trata variola, dar ar funcţiona probabil şi pentru variola maimuţei.

Sperăm să nu ajungem niciodată într-un punct în care oficialii simt că este nevoie de o campanie de vaccinare în toată regula. După situaţiile prin care am trecut cu COVID, nimeni nu vrea să vadă asta.

Se pare că un vaccin împotriva variolei maimuţei există deja, iar New York Post relatează că SUA tocmai a comandat „13 milioane de doze”... SUA a comandat 13 milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva variolei maimuţei după ce un bărbat din Massachusetts a contractat virusul rar, dar potenţial sever, au declarat oficialii joi.

Comanda masivă de 119 milioane USD de vaccinuri Jynneos - care pot fi folosite pentru a trata atât virusul variolei maimuţei, cât şi variola - a fost onorată de compania de biotehnologie Bavarian Nordic, potrivit Newsweek.

Autorităţile din lumea occidentală se comportă cu siguranţă ca şi cum acest lucru se va transforma în ceva mare.

Timpul va spune dacă acest acest lucru se dovedeşte a fi adevărat sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii