Cum explică Iohannis promulgarea legii recursului compensatoriu "direct, fără niciun fel de obiecţie"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a fost abordat, marţi seara, în cadrul dezbaterii publice organizate de SNSPA, pe chestiunea promulgării legii recursului compensatoriu, un controversat act normativ care a dat drumul pe străzile României unui număr imens de criminali, violatori şi tâlhari, dintre care unii au şi recidivat în scurt timp.

Astfel, Clarice Dinu (Hotnews) l-a întrebat pe şeful statului de ce a promulgat „direct, fără nicio obiecţie” respectiva lege, în condiţiile în care „chiar guvernul de la vremea respectivă, guvernul PSD, nu susţinea forma care a fost adoptată în Parlament”.

În replică, prezidentiabilul PNL a răspuns că a fost „o situaţie un pic mai specială cu această lege”, întrucât Curtea Constituţională, după ce a verificat-o şi a găsit-o constituţională, „s-a exprimat prin decizie, inclusiv pe oportunitate”.

Redăm mai jos discuţia pe această temă:

Clarice Dinu: Domnule preşedinte, făceaţi vorbire de toate instrumentele constituţionale cu care v-aţi opus PSD-ului. Şi menţionaţi retrimiterea legilor în Parlament şi contestările la Curtea Constituţională. Aş ridica în discuţie situaţia unei legi care nici nu a fost trimisă la Curtea Constituţională, nici nu a fost retrimisă în Parlament, dar care a avut efecte foarte grave în societate şi care a devenit temă de campanie, inclusiv a campaniei dumneavoastre electorale. Şi îl văd în sală pe domnul Rareş Bogdan care, la fiecare miting de partid, spune că în democraţie hoţii stau la puşcărie, şi dvs. aţi preluat de câteva ori acest slogan, să îi spunem aşa, şi pe care l-am auzit de multe ori şi în Piaţă. Întrebarea mea este: în cazul legii recursului compensatoriului, de ce aţi promulgat-o direct, fără niciun fel de obiecţie, în condiţiile în care chiar guvernul de la vremea respectivă, guvernul PSD, nu susţinea forma care a fost adoptată în Parlament?

Iohannis: Este o situaţie un pic mai specială cu această lege. Această lege a ajuns la Curtea Constituţională, a fost verificată şi a fost găsită constituţională. Însă, aici, Curtea Constituţională a făcut un lucru pe care în alte situaţii nu l-a făcut, şi anume, s-a exprimat prin decizie, inclusiv pe oportunitate. Este o abordare neuzuală, care, practic făcea caducă retrimiterea în Parlament, fiindcă dacă Curtea Constituţională s-a exprimat şi pe constituţionalitate dar şi pe oportunitate, Parlamentul practic nu mai avea marjă de manevră. Este explicaţia pentru care, după discuţii foarte aprofundate şi foarte tehnice cu specialiştii din administraţia prezidenţială, am ajuns la concluzia că, şi dacă nu ne convine această situaţie, altă soluţie pe Constituţie nu este, drept pentru care am promulgat legea. Însă şi această lege trebuie reluată, trebuie întoarsă şi trebuie corectate erorile care s-au făcut aici. Cu majoritatea de atunci acest lucru nu a fost posibil.

Clarice Dinu: Regretaţi că nu aţi insistat în dezbaterea publică, că nu aţi lansat nişte avertismente referitoare la această lege?

Iohannis: Oh, am lansat câte şi câte avertismente în întreaga zonă de legi, justiţie şi cred că avertismentele mele au fost înţelese de români pentru că, în final, când am convocat referendumul pe justiţie, el a fost un succes imens, 6,5 milioane de voturi DA, care evident înseamnă un DA pentru o justiţie dreaptă, pentru o justiţie modernă, pentru stat de drept şi continuarea luptei anticorupţie în România. Lucrurile nu trebuie văzute foarte îngust, doar pe întrebarea propriu-zisă. Şi, în acest fel, practic, după referendum, s-au întors lucrurile în evoluţia statului de drept din România şi de asta sunt foarte optimist, ba chiar sunt încrezător că împreună cu noul Guvern vom reuşi în Parlament să corectăm lucruri chiar şi cu această arhitectură parlamentară.