Cum alegeţi o pereche de ochelari de soare. Atenţie la ochelarii de soare periculoşi
alte articole
Ochelarii de soare care sunt la mare căutare în această perioadă, ne pot feri de razele ultraviolete dar pot fi periculoşi pentru vedere dacă sunt achiziţionaţi de la tarabe şi dacă nu ţinem cont de câteva reguli.
Specialiştii în optică medicală atrag atenţia cumpărătorilor că ochelarii cumpăraţi la întâmplare pot afecta vederea. Vânzătorii ambulanţi vând adesea ochelari cu lentile de plastic, pe care sunt lipite reclame care susţin că acele lentile protejează 100% împotriva radiaţiilor solare ultraviolete, ceea ce nu este adevărat, după cum atrag atenţia medicii oftalmologi.
Atenţie la ochelarii de soare periculoşi. Calitatea
O primă regulă este aceea conform căreia ochelarii de soare scumpi sunt şi de calitate, ceea ce este, de multe ori, adevărat. Preţul mic al ochelarilor de soare reflectă frecvent utilizarea unor materiale de calitate îndoielnică, deci mai bine dăm un ban în plus dar ştim că beneficiem de un produs sigur pentru sănătatea noastră.
Atenţie la ochelarii de soare periculoşi. Eticheta
De asemenea, medicii oftalmologi spun că trebuie să acordăm atenţie şi marcajelor de pe ramele ochelarilor de soare.
Pe eticheta ochelarilor de soare trebuie să se regăsească şi procentul în care protejează de radiaţiile UVA şi UVB. Ochelarii de proastă calitate sau contrafăcuţi nu doar că nu protejează de soare, dar sunt chiar periculoşi pentru vedere, pentru că pot avea dioptrii care dau oboseală oculară, lăcrimare, usturimi, dureri de cap şi vedere înceţoşată.
Nu trebuie trecută cu vederea lipsa însemnului “CE”, care indică faptul că lentilele corespund standardelor europene. Simbolul CE reprezintă marcajul european care asigură calitatea produsului şi trebuie obligatoriu să fie inscripţionat pe rame.
Atenţie la ochelarii de soare periculoşi. Culoarea lentilelor
Pentru a alege ochelarii de soare benefici necesităţilor dvs, este bine să ţineţi cont de culoarea lentilelor, pentru că aceasta are diferite funcţii.
De exemplu, filtrele galben şi portocaliu sunt recomandate şoferilor deoarece îmbunătăţesc contrastele cromatice iar filtrele albastru şi verde sunt recomandate pentru persoanele cu hipermetropie. În aceeaşi măsură, filtrul gri este odihnitor şi nu alterează percepţia culorilor iar cel maro este recomandat în special miopilor.
Filtrul de protecţie reprezintă un alt element esenţial în alegerea ochelarilor de soare potriviţi. Filtrul de protecţie este notat cu simbolurile UV sau CAT şi veţi regăsi categoriile 0, 1, 2, 3, 4. De reţinut aici este faptul că ochelarii oferă o protecţie mai ridicată dacă lentila este mai colorată.
Atenţie la ochelarii de soare periculoşi. Cum deosebiţi ochelarii de soare originali de cei contrafăcuţi
În primul rând trebuie să ştiţi că ochelarii produşi de firme renumite nu se vând oriunde, în niciun caz în buticuri amplasate la colţuri de stradă, ci în magazine specializate, unde sunt ambalaţi corespunzător.
Fiţi atenţi la finisaje, să nu existe bavuri, ciupituri, rame sau lentile uşor deformate. Sunt şanse mari ca astfel de ochelari să fie contrafăcuţi.
Examinaţi cu atenţie logo-ul designer-ului. Orice pereche de ochelari originală are logo-ul firmei inscripţionat inclusiv pe ramele laterale, care trebuie să fie bine definit, fără imperfecţiuni.
Examinaţi şi modul în care este scris numele designer-ului. Ochelarii de soare sunt contrafăcuţi dacă, de exemplu, pe ei scrie "Guci" în loc de "Gucci".
Preţul ochelarilor de soare este un alt criteriu care poate face diferenţa între ochelarii originali şi cei contrafăcuţi. Nu vă bucuraţi când găsiţi chilipiruri "de firmă", pentru că aveţi toate şansele să vă alegeţi cu ochelari de soare contrafăcuţi şi periculoşi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.