Criza Evergrande testează managementul de criză al Beijingului / Creditorii, din ce în ce mai agitaţi

China Evergrande Group (Youtube - screenshot)
D.B.
05.10.2023

În timp ce dezvoltatorul China Evergrande Group a trecut de la o criză la alta în ultimii doi ani, Beijingul a evitat să intervină direct pentru a salva ceea ce, nu cu mult timp în urmă, era considerat una dintre întreprinderile "prea mari pentru a da faliment" ale ţării, transmite Reuters.

În condiţiile în care cel mai îndatorat dezvoltator din lume se află acum pe marginea prăpastiei, după ce autorităţile au lansat o anchetă penală asupra fondatorului său miliardar, unii creditori, investitori şi analişti pariază acum pe intervenţia autorităţilor pentru a gestiona consecinţele.

O prăbuşire dezordonată a gigantului imobiliar ar putea afecta economia deja zdruncinată, cu sute de mii de locuinţe neterminate în întreaga ţară şi datorii în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari numai în China.

În pofida faptului că un număr tot mai mare de dezvoltatori imobiliari chinezi nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a datoriilor de când o criză de lichidităţi a lovit sectorul în 2021, Beijingul nu a intervenit direct pentru a salva vreo firmă până acum.

Perspectivele planului de restructurare a datoriilor offshore al Evergrande, factor important pentru supravieţuirea sa, precum şi a activităţii sale generale au fost umbrite de ancheta penală asupra fondatorului şi preşedintelui Hui Ka Yan.

Ancheta sugerează că eforturile de revitalizare a datoriilor conduse de Hui au fost respinse de guvernul central, care va interveni acum pentru a prelua controlul şi a formula noi planuri, a declarat Xin Sun, lector senior în afaceri chineze şi din Asia de Est la King's College London.

"Ancheta (asupra lui Hui) arată în mod clar că factorii de decizie chinezi dau prioritate considerentelor politice faţă de cele economice în relaţia cu Evergrande. Din punct de vedere politic, guvernul trebuie să se asigure că societatea şi proprietarii săi plătesc un preţ mare pentru că au provocat criza imobiliară din China şi că se confruntă cu pedepsele cuvenite. Orice restructurare poate avea loc numai după ce această responsabilitate politică va fi asumată", a spus el.

Evergrande are datorii contractuale - plăţi efectuate în avans de la cumpărătorii de locuinţe - de 604 miliarde de yuani (83 miliarde de dolari), ceea ce echivalează cu aproximativ 600.000 de unităţi de locuinţe, potrivit unui raport Gavekal Dragonomics.

Beijingul a făcut din finalizarea şi livrarea de locuinţe o prioritate de top după ce proliferarea apartamentelor neterminate din întreaga ţară a declanşat o nesupunere colectivă fără precedent în iunie anul trecut.

"Prioritatea guvernului va fi în mod clar să livreze locuinţele nevândute şi neterminate cumpărătorilor de case. Nu este nevoie de o preluare oficială de către guvern, sau chiar de un investitor de tip 'cavaler alb' al SOE, pentru ca guvernul să înceapă să exercite o influenţă masivă asupra deciziilor companiei sau pentru ca întreaga industrie să fie deţinută mai mult de stat", a declarat Christopher Beddor, director adjunct al departamentului de cercetare pentru China de la Gavekal Dragonomics, referindu-se la situaţia Evergrande.

Evergrande şi autoritatea pentru locuinţe din China nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii în timpul vacanţei de o săptămână de Ziua Naţională.

Restructurarea Evergrande

Chiar înainte ca ancheta asupra lui Hui să fie făcută publică, planul de restructurare a datoriilor Evergrande a fost umbrit de dezvăluirea faptului că nu a putut emite noi datorii din cauza unei investigaţii asupra principalei sale unităţi din China.

La sfârşitul lunii trecute, aceasta a declarat, de asemenea, că va trebui să reevalueze termenii restructurării propuse, deoarece vânzările de locuinţe nu au îndeplinit aşteptările.

"Pentru toate restructurările... emiterea de noi obligaţiuni pentru o prelungire este o parte esenţială, aşa că nu ştiu cum se poate realiza fără acest lucru", a declarat Sandra Chow, codirector de cercetare pentru Asia-Pacific la CreditSights.

În raportul său, Gavekal a afirmat că şi o restructurare ordonată a Evergrande părea din ce în ce mai greu de realizat. O cerere de lichidare depusă împotriva Evergrande este programată pentru audiere la un tribunal din Hong Kong, pe 30 octombrie.

O persoană apropiată de Evergrande, care a refuzat să fie numită din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat că restructurarea datoriei va fi amânată, dar ar putea totuşi să continue cu îndrumarea unui comitet de gestionare a riscurilor numit de guvern.

Pe măsură ce criza de lichidităţi a luat amploare la Evergrande în 2021, în decembrie a fost înfiinţat la companie un comitet de gestionare a riscurilor, care a inclus oficiali de la companii de stat pentru a ajuta la restructurarea datoriilor şi a activelor sale.

Cu toate acestea, un deţinător de obligaţiuni Evergrande, care a refuzat de asemenea să fie numit, a declarat că eforturile de restructurare vor fi amânate de investigaţia Hui şi că dezvoltatorul ar putea fi lichidat chiar şi după intervenţia guvernului.

Dar nu există claritate în ceea ce priveşte modul în care se va desfăşura una dintre cele mai mari lichidări la nivel mondial şi ce se va întâmpla cu creditorii, în special cu cei offshore, precum şi cu furnizorii şi cumpărătorii de case care aşteaptă livrarea apartamentelor.

Din totalul pasivelor sale în valoare de 327 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii iunie, Evergrande a fost în proces de solicitare a aprobării creditorilor pentru restructurarea datoriilor offshore în valoare de 31,7 miliarde de dolari, care includ obligaţiuni, garanţii şi obligaţii de răscumpărare.

Din cauza acumulării masive de datorii, a înrăutăţirii fluxului de numerar şi a dimensiunii locuinţelor neterminate, unii analişti se întreabă dacă Evergrande s-a transformat acum din prea mare pentru a da greş în prea complicat pentru a exista.

"Evergrande este destul de mare pentru ca prăbuşirea sa să fie gestionată. În parte din cauza mărimii, (şi) în parte din cauza gestionării aşteptărilor", a declarat Antonio Fatas, profesor de economie la INSEAD.

În China, "din cauza sistemului politic/economic şi din cauza interferenţei mari a guvernului şi a întreprinderilor de stat... va exista întotdeauna o întrebare politică privind modul în care se vor împărţi pierderile asociate cu evenimente ca acesta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor