Cristian Preda, după ce premierul a fost acuzat de plagiat: Onoarea îi cere lui Ciucă să plece din funcţie

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Fostul europarlamentar Cristian Preda a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook că “onoarea îi cere lui Ciucă să plece din funcţie”. Afirmaţia vine în contextul în care, în spaţiul public, a apărut informaţia potrivit căreia premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza sa de doctorat.

“Premierul a copiat un sfert din teza sa de doctorat. E descoperirea făcută de Emilia Şercan. Onoarea îi cere lui Ciucă să plece din funcţie. Imediat”, a scris Preda pe platforma de socializare.

Context

Teza în baza căreia actualul premier, Nicolae Ciucă, a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, susţine jurnalista Emilia Şercan într-un articol publicat pe pressone.ro.

Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepţii, porţiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, susţine jurnalista, care mai relatează că a primit acces la teză abia în decembrie, după trei solicitări scrise făcute către Biblioteca Naţională începând cu luna mai 2021.

Şercan mai informează că analiza lucrării pe care a făcut-o a relevat, pe lângă copierea cuvânt cu cuvânt, patru tehnici clasice de mascare a plagiatului, acestea fiind "topica inversată" (topica unui paragraf e uşor de rearanjat şi poate da impresia de formulare originală, deşi conţinutul e practic acelaşi), reformularea începutului de paragraf pentru ca textul să pară original, eliminarea unor cuvinte neesenţiale şi aşezarea ideilor cu liniuţă, de la capăt. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne