Coreea de Nord ar putea încerca să-şi repornească reactorul nuclear din Yongbyon

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Coreea de Nord ar putea încerca să îşi repornească după cinci luni de pauză un reactor nuclear care produce plutoniu (pentru bombe atomice), au susţinut rapoarte media, citând un institut de cercetare din SUA.

Dacă descoperirile institutului se vor dovedi a fi reale atunci SUA ar putea avea un motiv real de îngrijorare în contextul repetatelor ameninţări din partea Nordului că va desfăşura atacuri nucleare.

Conform unei analize publicate de 38 North, un proiect de monitorizare a Coreei de Nord condus de Universitatea John Hopkins din Washington, există semne iniţiale ale repornirii reactorului nuclear de 5 megawaţi din Yongbyon. Totuşi, analiza a susţinut că este încă prea devreme să se ajungă la o concluzie definitivă.

Semnele posibile au inclus scurgerea de apă fierbinte printr-o ţeavă ce iese din clădirea turbinei, sugerând aburi ce ies din reactor. De asemenea, zăpada s-a topit pe acoperişul clădirilor reactorului si turbinei, a raportat The Associated Press.

Institutul a susţinut că există diferenţe clare între cele mai recente imagini din satelit (obţinute în perioada 24 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015) şi cele faţă de cele obţinute în 2013, când se ştia că reactorul era în funcţiune.

“O posibilitate este aceea că nord-coreenii se află în stadiile de început ale unui efort de a reporni reactorul după o suspendare de aproape 5 luni a operaţiunilor”, a declarat Reuters, citând analiza institutului. “Totuşi, din moment ce unitatea a fost observată recent pe o perioadă de doar câteva săptămâni, este prea devreme pentru a se ajunge la o concluzie definitivă asupra acestei chestiuni sau pentru a se şti sigur dacă acel efort de repornire a reactorului merge înainte sau întâmpină probleme.”

Imaginile din satelit făcute în decembrie 2013 aparent au indicat prezenţa unei spume la capătul conductei din clădirea turbinei, ce este folosită pentru eliminarea aburilor şi apelor reziduale. Totuşi, imaginile recente au arătat o lipsă a acelei spume, ceea ce ar putea sugera că a fost instalată o nouă conductă, a raportat Reuters. Imaginile din august şi septembrie 2014 au sugerat că reactorul ar fi fost parţial sau complet închis, dar se suspectează că acest lucru se datorează în parte eforturilor de realimentare a miezului reactorului său pentru activităţi de întreţinere.

Descoperirile au loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord s-au deteriorat datorită sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Nordului şi datorită unei dispute legate de atacul cibernetic împotriva companiei americane Sony Pictures Entertainment. SUA acuză Coreea de Nord că a desfăşurat acel atac cibernetic, în timp ce Nordul neagă cu tărie acest lucru şi acuză că SUA ar fi deconectat lagărul comunist de la internet.

Activitatea la reactorul din Yongbyon, care a produs în trecut plutoniu pentru teste nucleare, este monitorizată îndeaproape. Reactorul a fost repornit în 2013 după ce a fost închis în baza unui acord de dezarmare din 2007 şi a rămas inactiv din august 2014.

În aprilie 2013, Coreea de Nord a anunţat că va reporni reactorul de cercetare, - urmând linia politică de ameninţări pentru a obţine ajutoare umanitare. Anunţul a fost puternic criticat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organismul ONU care monitorizează activitatea nucleară la nivel mondial.

În noiembrie 2014, rapoartele sugerau de asemenea că nord-coreenii au început să opereze o nouă unitate nucleară, în cadrul complexului din Yongbyon, pentru a-şi creşte producţia de uraniu îmbogăţit ce poate fi folosit pentru arme nucleare.

La începutul acestei luni ministerul sud-coreean al apărării a susţinut că armata nord-coreeană a obţinut un nivel semnificativ de tehnologie pentru a construi dispozitive nucleare miniaturizate care ar putea fi plasate pe rachete.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe