Copreşedinţii Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor istorice s-au întâlnit la Moscova

Epoch Times România
24.10.2012

La Moscova a avut loc miercuri întâlnirea copreşedinţilor Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României.

Cu ocazia acestei reuniuni, s-a făcut o evaluare a activităţilor desfăşurate în cadrul Comisiei Comune, fiind convenită elaborarea unui raport de etapă, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni.

De asemenea, s-a convenit, preliminar, ca următoarea întâlnire a Comisiei Comune să aibă loc în România în luna martie 2013.

”Întâlnirea copreşedinţilor Comisiei Comune s-a desfăşurat într-o atmosferă deschisă şi constructivă”, informează MAE.

Comunicatul nu precizează dacă a fost discutată şi problema tezaurului.

La 4 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie prin care recomandă continuarea eforturilor în plan bilateral privind restituirea tezaurului românesc de către Rusia.

”Îndemnul Consiliului Europei de continuare a eforturilor în plan bilateral privind restituirea tezaurului românesc de către Rusia vine în întâmpinarea demersurilor României în acest sens”, preciza atunci MAE, la solicitarea NewsIn.

”Ministerul Afacerilor Externe a urmărit cu atenţie dezbaterile din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ( APCE) care s-au finalizat cu adoptarea, la data de 2 octombrie 2012, a Rezoluţiei privind onorarea obligaţiilor şi a angajamentelor Federaţiei Ruse care include, între altele, solicitarea adresată Federaţiei Ruse 'de a continua eforturile pentru a reglementa rapid chestiunile pendinte privind returnarea proprietăţilor culturale şi de altă natură prin negocieri directe cu statele vizate, în conformitate cu angajamentele asumate de Federaţia Rusă prin Opinia 193 (1996) paragrafele 10.xii, 10.xiii şi 10.xiv' ”.

MAE mai preciza că discuţiile bilaterale privind problematica Tezaurului României se poartă în cadrul Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului constituită în baza Declaraţiei comune a miniştrilor Afacerilor Externe semnată la 4 iulie 2003. Potrivit Declaraţiei Comune a miniştrilor afacerilor externe, Comisia este de interes public, fiind alcătuită din istorici şi din specialişti în diverse domenii. Din 2004 până în prezent s-au desfăşurat trei întâlniri ale Comisiei, la Bucureşti (octombrie 2004) şi la Moscova (iunie 2005 şi aprilie 2006).

În vederea atingerii obiectivului Comisiei, membrii săi studiază, din perspectivă istorică, relaţiile româno-ruse, cercetând şi examinând fapte şi documente relevante în acest scop.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că subiectul ”ne interesează în mod direct, ne preocupă şi prin intermediul structurii special constituite, acelei comisii mixte existente în baza Tratatului politic bilateral încheiat cu Federaţia Rusă". "Facem demersuri pentru în primul rând reluarea acestei comisii care, din păcate, a fost îngheţată timp de mai multă vreme. Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică, pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi”, a spus Corlăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor