Congresul american condiţionează vânzarea de F-16 către Ankara: Turcia să agreeze aderarea Suediei si Finlandei la NATO

Avion de lupta turcesc F-16.
Avion de lupta turcesc F-16. (Captură Foto)

Congresul american nu poate susţine vânzarea de avioane de luptă F-16 în Turcia, în valoare de 20 de miliarde de dolari, până când Ankara nu ratifică aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei, a declarat joi un grup bipartizan de senatori, potrivit Reuters.

Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut să adere la pactul transatlantic de apărare după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei şi de atunci au încercat să obţină sprijinul acesteia.

Ankara doreşte ca Helsinki şi Stockholm, în special, să adopte o linie mai dură împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Turcia.

Cele trei naţiuni au ajuns la un acord privind o cale de urmat la Madrid în iunie anul trecut, dar Ankara a suspendat discuţiile luna trecută, în urma protestelor de la Stockholm, în care un politician danez de extremă dreapta a ars un exemplar al cărţii sfinte musulmane, Coranul.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Joe Biden, 29 de senatori democraţi şi republicani au declarat că cele două ţări nordice fac "eforturi depline şi de bună credinţă" pentru a îndeplini condiţiile de aderare la NATO cerute de Turcia, chiar dacă Ankara spune că Suedia trebuie să facă mai mult.

"Odată ce protocoalele de aderare la NATO vor fi ratificate de către Turcia, Congresul poate lua în considerare vânzarea de avioane de luptă F-16. Un eşec în acest sens, însă, ar pune sub semnul întrebării această vânzare", au scris senatorii.

A fost pentru prima dată când Congresul a legat în mod explicit şi direct vânzarea de F-16 în Turcia de ofertele de aderare la NATO ale celor două ţări nordice.

Administraţia Biden a declarat în repetate rânduri că susţine vânzarea şi a refuzat să facă legătura între cele două probleme, deşi a recunoscut că ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO ar facilita procesul de vânzare în Congres.

Turcia a declarat că ar putea aproba cererea de aderare la NATO a Finlandei înaintea celei a Suediei, însă preşedintele şi ministrul finlandez de Externe au respins amândoi această idee, argumentând că securitatea celor două ţări nordice este dependentă una de cealaltă.

Dintre cei 30 de membri ai NATO, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aderarea ţărilor nordice.

Turcia a solicitat în octombrie 2021 să cumpere 40 de avioane de luptă Lockheed Martin Corp F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

Într-o vizită la Washington luna trecută, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că problema NATO nu ar trebui să fie o condiţie prealabilă pentru vânzare şi a îndemnat administraţia Biden să convingă Congresul să renunţe la obiecţia sa.

Deşi Congresul poate bloca vânzările de arme străine, acesta nu a întrunit până acum majorităţile de două treimi în ambele camere necesare pentru a depăşi un veto prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe