Conflictul din Liban. Israelul afirmă că l-a ucis pe şeful flotei de drone a Hezbollah într-un atac

Şeful forţelor aeriene ale Hezbollah, Mohammed Srur, a fost ucis de un atac israelian în Beirut, 27 septembrie 2024 (X - Screenshot)
Redacţia
27.09.2024

O lovitură aeriană a ucis un lider de rang înalt al Hezbollah într-un atac în suburbiile sudice ale Beirutului joi după-amiază, a declarat armata, luptele dintre Israel şi grupul terorist susţinut de Iran dând puţine semne că ar încetini, în timp ce încercarea internaţională de a asigura o încetare a focului pare să se destrame, informează The Times of Israel.

Lovitura din Dahiyeh, bastionul Hezbollah, l-a vizat pe şeful forţelor aeriene ale Hezbollah, Mohammed Srur, care este în mare parte responsabil pentru flota de drone a grupului terorist, împreună cu rachetele de croazieră şi apărarea antiaeriană.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că două persoane au fost ucise în atac. Într-o declaraţie publicată vineri dimineaţă, Hezbollah a confirmat faptul că Srur a fost ucis.

Potrivit armatei Israelului (IDF), Srur a dirijat şi comandat numeroase şi diverse atacuri aeriene asupra Israelului, inclusiv cu drone încărcate cu explozibil şi rachete de croazieră.

În ultimii ani, el a condus producţia de drone de către Hezbollah şi a stabilit locaţii în Liban unde grupul terorist construia UAV-uri explozive, dintre care unele erau sub clădiri civile din Beirut.

Srur s-a alăturat Hezbollah în anii 1980 şi a ocupat diverse poziţii, inclusiv în apărarea antiaeriană a grupului terorist, în unitatea Aziz din cadrul Forţei Radwan şi ca ataşat al Hezbollah în Yemen, unde a fost implicat în forţele aeriene ale rebelilor Houthi, potrivit armatei.

În timpul războiului, el a lansat numeroase atacuri cu drone explozive asupra Israelului, precum şi drone de supraveghere, a declarat IDF.

Atacul a marcat cel puţin a patra oară când Israelul a vizat comandanţii de vârf ai grupării în ultimele zile, inclusiv un atac de marţi asupra şefului rachetelor şi rachetelor Ibrahim Qubaisi şi un atac de vineri asupra lui Ibrahim Aqil, şeful operaţiunilor militare ale Hezbollah. Ambii au fost ucişi.

După asasinarea lui Srur, şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că armata trebuie să continue să atace grupul terorist.

„Trebuie să continuăm să atacăm Hezbollah. Aşteptăm această oportunitate de ani de zile”, a declarat Halevi în urma unei evaluări, în remarci furnizate de IDF, lăsând să se înţeleagă că armata este împotriva unei încetări a focului în acest stadiu.

„Lucrăm constant pentru a obţine realizări, pentru a elimina mai mulţi oficiali de rang înalt, pentru a zădărnici transferul de arme, pentru a [distruge] [capacităţile] de foc ale Hezbollah şi pentru a-l ataca în tot Libanul”, a adăugat el.

Tot joi, Israelul a declarat că avioanele sale de război au vizat 220 de ţinte ale Hezbollah în sudul Libanului şi în Valea Bekaa pe parcursul zilei, iar Hezbollah a lansat peste 175 de rachete asupra oraşelor din nordul Israelului.

O rafală de aproximativ 45 de rachete către oraşul israelian de coastă Acre a pus capăt joi dimineaţă unei pauze rare de 19 ore în ceea ce priveşte focurile Hezbollah asupra nordului Israelului, care a consolidat pentru scurt timp speranţele pentru o încetare a luptelor prin mediere internaţională.

IDF a declarat că mai multe dintre rachete au fost interceptate, iar restul au aterizat în zone deschise. Videoclipurile au arătat că unele proiectile s-au prăbuşit în Marea Mediterană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor