"Condiţii catastrofale" - În Germania, tot mai mulţi copii sunt internaţi în spital cu infecţii respiratorii cu RSV

.
. (Photos.com)

În unele spitale germane, situaţia este gravă iar paturile libere devin tot mai puţine, după o creştere semnificativă a cazurilor de infecţii respiratorii cu virusul sinciţial respirator (RSV), relatează postul public de televiziune "NDR" citat de publicaţia austriacă Exxpress.

Potrivit Institutului Robert Koch, sunt de aşteptat noi creşteri în următoarele săptămâni.

"Nu mai este o curbă, ci valorile cresc vertical", a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur Florian Hoffmann, specialist în terapie intensivă pediatrică şi medicină de urgenţă, referindu-se la evoluţia bolii la sugari.

Evenimente dramatice în emisfera nordică

Sunt afectaţi mulţi copii de un an sau doi care - a menţionat el, având în vedere şi pandemia de Covid-19 şi măsurile luate împotriva acesteia - nu au avut până acum niciun contact cu virusul RSV. În mai multe landuri federale, inclusiv in Bavaria, aproape că nu mai există niciun pătuţ liber în clinici. Hoffmann vorbeşte de "condiţii catastrofale". Mulţi copii afectaţi sunt grav bolnavi şi au nevoie de ventilaţie.

A existat deja un val neobişnuit de mare de RSV la sfârşitul verii din 2021. Nu numai în Germania, ci şi în emisfera nordică în general, există o "epidemie dramatică". Virusul sinciţial respirator poate fi contractat practic la orice vârstă, dar agentul patogen este deosebit de periculos la sugari şi copii mici. Poate fi o simplă infecţie a tractului respirator, dar sunt posibile şi evoluţii severe ale bolii şi chiar decesul.

Ce este RSV?

Virusul sinciţial respirator (RSV) este o cauză frecventă a infecţiilor acute ale tractului respirator la toate vârstele din întreaga lume şi este una dintre cele mai importante cauze de infecţii respiratorii la sugari, în special la prematuri şi la copiii mici. De cele mai multe ori, copiii au o aşa-numită bronşiolită cu tuse, febră şi, în cazuri mai grave, cu insuficienţă respiratorie.