Compania Apple susţine că programele NSO Group ar fi spionat oficiali americani ai Departamentului de Stat

(Getty Images)

Agenţia Reuters a confirmat că mai mulţi oficiali ai administraţiei Biden au fost pirataţi de software-ul Pegasus, al companiei israeliene NSO Group.

Dezvăluirea este prima care implică ţintirea oficialilor guvernamentali americani.

„iPhone-urile companiei Apple Inc deţinute de cel puţin nouă angajaţi ai Departamentului de Stat al SUA au fost atacate cibernetic de un atacator necunoscut folosind un program spion sofisticat dezvoltat de grupul NSO din Israel, potrivit mărturiei a patru persoane familiare cu problema”, scrie Reuters.

Raportul detaliază că spionajul a avut loc în „ultimele câteva luni”, iar oficialii supravegheaţi au inclus personalul Departamentului de Stat din Africa de Est, Uganda fiind numită în mod special ca ţară gazdă.

Raportul susţine că identitatea entităţii care a spionat oficiali americani sau a ţării care ar fi putut fi în spatele acţiunii de spionaj rămâne necunoscută în acest moment.

Anterior existau indicii că americanii ar fi fost vizaţi de Pegasus, dar Reuters declară că acum are confirmarea că încălcările împotriva oficialilor americani au avut succes:

Intruziunile reprezintă primele atacuri împotriva oficialilor americani folosind tehnologia NSO. Anterior, o listă de numere cu ţinte posibile, inclusiv oficiali americani, a apărut în rapoartele despre NSO, dar nu era clar dacă intruziunile au fost întotdeauna doar tentative, sau au fost reuşite.

Acest lucru poate avea repercusiuni uriaşe şi ar putea afecta relaţia dintre SUA şi Israel, în ciuda încercărilor anterioare ale Tel Avivului de a se distanţa de NSO Group.

Departamentul Comerţului din SUA a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că: „NSO Group şi compania Candiru (Israel) au fost adăugate pe Lista Entităţilor pe baza dovezilor că aceste organizaţii au dezvoltat şi furnizat programe spion guvernelor străine care au folosit aceste instrumente pentru a viza în mod răuvoitor înalt oficiali guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri, activişti, cadre universitare şi lucrători ai ambasadelor".

NSO Group este bine-cunoscut pentru colaborarea cu guvernul israelian în domeniul Apărării, iar autorităţile guvernamentale supraveghează şi reglementează exportul de software Pegasus ca tehnologie unică de apărare care nu trebuie să cadă în mâinile adversarilor Israelului.

Programul de spionaj Pegasus are acelaşi regim de export ca şi armele produse în Israel. Se crede că saudiţii, de exemplu, au folosit tehnologia pentru a spiona şi urmări jurnaliştii şi dizidenţii, inclusiv pe Jamal Khashoggi, ucis la consulatul din Istanbul în 2018 de către agenţii saudiţi la ordinele regatului.