Comisia Europeană oferă peste 533 milioane de euro pentru 10 state UE, R. Moldova şi Ucraina

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Comisia Europeană a aprobat patru noi programe Interreg în valoare de 533 de milioane de euro din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, la care participă 10 state membre UE, Ucraina şi Republica Moldova. Obiectivul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova vizează consolidarea cooperării transfrontaliere, impulsionarea tranziţiei ecologice şi sprijinirea asistenţei medicale şi a educaţiei, a menţionat Ministrul Infrastructurii de la Chişinău.

Aceste programe vor beneficia de o finanţare consolidată, având în vedere decizia Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia şi Bielorusia în urma invaziei Ucrainei de către Rusia şi de a transfera 26,2 milioane euro, alocaţi iniţial acestor două ţări, pentru a îmbunătăţi cooperarea cu Ucraina şi Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministrului Infrastructurii, 215 milioane de euro sunt oferite pentru cooperarea transnaţională în regiunea Dunării urmând a fi investite în domeniul inovării şi al energiilor regenerabile. Investiţiile sunt destinate pentru sporirea utilizării energiilor regenerabile, îmbunătăţirea gestionării apei şi conservarea biodiversităţii prin coridoare ecologice. De asemenea, se va investi în acţiuni comune pentru a gestiona riscurile legate de schimbările climatice.

Alte 77 milioane de euro sunt oferite pentru cooperare transfrontalieră între România şi Republica Moldova pentru o mai bună educaţie, asistenţă medicală şi conservarea naturii, a comunicat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chişinău.

Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale şi în creşterea rezilienţei. De asemenea, programul va ajuta la conservarea biodiversităţii, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea economică a comunităţilor locale.

Programul va investi în educaţie şi formare, dar şi în dotarea instituţiilor medicale cu noi echipamente de înaltă calitate. Totodată, programul va investi în turism şi cultură, îmbunătăţind accesul la monumentele istorice din zonă.

Interreg este unul dintre instrumentele-cheie ale Uniunii Europene care sprijină cooperarea transfrontalieră. Acesta abordează provocări şi găseşte soluţii comune în domenii precum transportul şi energia durabilă, sănătatea, mediul, cercetarea, educaţia.

Pentru perioada 2021-2027, Interreg dispune de un buget total de aproape 10,1 miliarde de euro care acoperă 86 de programe şi patru direcţii de acţiune: transfrontalieră, transnaţională, interregională şi integrarea regiunilor ultraperiferice.

Din bugetul total, aproape 665 milioane de euro vor fi acordaţi pentru şase programe Interreg, pentru a sprijini activităţile de cooperare transfrontalieră şi transnaţională între statele membre UE, Ucraina şi Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe