Comisia de la Veneţia: „Dreptul ONG-urilor de a căuta, obţine şi utiliza fonduri, inclusiv din exterior, este parte inerentă a libertăţii de asociere”
alte articole
Comisia de la Veneţia a publicat la 18 martie 2019, un raport despre standardele privind finanţarea externă a organizaţiilor neguvernamentale (ONG-uri) în statele membre ale Consiliului Europei. Opinia Comisiei a apărut pe fondul unor exemple recente de descurajare a finanţării externe a ONG-urilor din motive politice, cum este cazul Ucrainei, Ungariei şi Rusiei şi, mai nou României.
Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Comisia de la Veneţia recomandă statelor, printre altele, să creeze un climat favorabil în care ONG-urile să poată, în mod eficient, să activeze şi să faciliteze accesul acestora la finanţare, inclusiv cea din exterior.
Obţinerea fondurilor, inclusiv din surse publice sau private, locale sau străine, este o precondiţie pentru ca un ONG să-şi poată exercita independent funcţiile. Libertatea de asociere ar fi lipsită de efect dacă persoanele care doresc să se asocieze nu ar avea capacitatea să acceseze fonduri, inclusiv din exterior.
CRJM a ţinut să specifice că există anumite circumstanţe în care ONG-urile pot fi limitate în posibilitatea de a accesa fonduri din exterior, cum ar fi prevenirea spălării banilor şi combaterea terorismului, restricţiile asupra finanţării putând fi introduse doar pentru a preveni un pericol real şi iminent.
„Simpla îngrijorare sau suspiciunile abstracte despre legalitatea şi onestitatea finanţării sectorului ONG sau o restricţie absolută în privinţa finanţării străine, inclusiv necesitatea unei autorizări preliminare înainte de a obţine asemenea fonduri, nu poate fi considerată drept o măsură rezonabilă şi urmări un scop legitim”, au menţionat experţii CRJM.
Autorităţilor le revine obligaţia de a evalua dacă totalitatea măsurilor legislative şi regulatorii impuse, în ansamblu, riscă să creeze un climat excesiv de monitorizare din partea statului a activităţilor ONG-urilor, au punctat experţii autohtoni.
Mai mult decât atât, Comisia de la Veneţia consideră că nicio reglementare juridică, în orice formă sau manieră, nu ar trebui să încalce drepturile democratice ale persoanelor de a-şi exprima opiniile, desfăşura activităţi de advocacy şi campanii pentru schimbări politice, sub pretextul obiectivului de a „preveni ONG-urile să fie utilizate în scopuri politice”.
„Restricţiile asupra activităţii asociaţiei, pentru simplul motiv că promovează „obiective politice”, sunt ilegale. Este admisibil de a obliga pe cei care se ocupă de lobby să îşi dezvăluie sursele de finanţare. Totuşi, această obligaţiei trebuie să fie aplicată faţă de toţi cei care se ocupă de lobby, nu doar faţă de ONG-uri”, se mai arată în raportul Comisiei de la Veneţia.