Colonelul acuzat de atrocităţi la Revoluţie merge liniştit în Parlament, deşi liderul AUR pretindea că a luat măsuri

Francisc Toba
Francisc Toba (Captura Video)

Francisc Tobă, acuzat că ar fi participat activ la reprimarea manifestanţilor în decembrie 1989, a declarat, la postul B1 TV, că decizia conducerii AUR de a-i invalida mandatul de parlamentar nu are niciun suport legal. În plus, Tobă a precizat că este acuzat de “crime şi alte prostii” care nu au fost confirmate şi pentru care nici Curtea de Apel Militară nu a decis să înceapă urmărirea sa penală.

“E o poveste frumoasă, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decât în condiţiile legii şi legea spune foarte clar că mandatul e invalidat de Comisia de validare doar dacă în campania electorală candidatul a săvârşit fapte penale legate de aplicarea legilor electorale. Eu nu sunt în această situaţie.

Referitor la acuzele aduse privind activitatea mea din timpul Revoluţiei, am pus la dispoziţia conducerii AUR, acum vreo 10 zile, tot dosarul din care reiese foarte clar că cea mai înaltă instanţă militară - Curtea de Apel Militară - a decis neînceperea urmăririi penale, pentru că faptele nu există şi rechizitoriul e lovit de nulitate absolută, pentru că nu a respectat Codul de Procedură Penală. Am primit sentinţa în 2004”, a afirmat Tobă.

De asemenea, Francisc Tobă a mai susţinut că, în cazul în care ar fi fost adevărate acuzaţiile împotriva sa, în ultimii 30 de ani s-ar fi deschis dosare cu probe împotriva sa, adăugând că acele dosare nu există.

Întrebat în legătură cu activităţile sale din timpul Revoluţiei, membrul formaţiunii AUR a susţinut că i s-a ordonat să se prezinte “la front” pentru “securizarea spitalului judeţean în care se trăgea”, adăugând că în acea unitate spitalicească “nimeni nu a suportat tratamente neomenoase”.

“Eram în stare de luptă parţială. Cine nu ştie armată e treaba lui. Am primit dispoziţii să mă prezint la front cu o subunitate de luptă, o maşină de luptă a infanteriei. Nu am avut tancuri şi alte prostii. M-am prezentat şi am primit ordin să mă ocup de securizarea spitalului judeţean în care se trăgea. Se trăgea din jur, se trăgea în salvări, situaţia de acolo numai cei care au trăit-o o pot descrie. Motiv pentru care m-am dus şi am executat ordinul primit de la forţa politică la momentul respectiv. Nu m-am implicat în actul medical, nu m-am ocupat decât de realizarea securităţii acelui spital. Ca dovadă, în acel spital nimeni nu a suportat tratamente neomenoase. Mai mult, la un moment dat, la sugestia doctorului Elefterescu, am izolat pe cei de la Ministerul de Interne într-o rezervă specială cu soldat la uşă, pentru că în spital începeau să-i caute cei care îi credeau terorişti şi alte prostii. Oamenii aceştia au fost neatinşi şi sub îngrijire medicală”, a mai susţinut colonelul.

Totodată, Tobă consideră că AUR este atacat din cauză că partidul a adus în Legislativ trei persoane din Armată, în condiţiile în care, insinuează el, “nu se doreşte ca Armata să fie reprezentată în Parlamentul României”.

Remarcile lui Francisc Tobă vin în contextul în care George Simion, copreşedintele formaţiunii AUR, a anunţat că mandatul de parlamentar al colonelului nu va fi validat.

Decizia privind nevalidarea a fost luată după ce, săptămâna trecută, la Timişoara, George Simion a fost oprit să ajungă pe treptele Catedralei Mitropolitane de la Timişoara, simbol al Revoluţiei şi sacrificiului uman din Decembrie 1989, unde voia să depună candele în memoria eroilor.

Deranjate de faptul că AUR, formaţiune catalogată de majoritatea analiştilor drept extremistă, are în componenţă două personaje conectate cu intervenţiile brutale ale regimului comunist dictatorial împotriva protestatarilor din Decembrie 1989, Francisc Tobă şi Nicolae Roman, ajunşi şi deputaţi în Parlamentul României cu ocazia alegerilor din 6 decembrie, mai multe zeci de persoane, printre care şi participanţi la evenimentele de acum 31 de ani, au format un lanţ uman cerându-i lui Simion să nu "murdărească" acest monument sacru al Revoluţiei.

Numele lui Tobă apare într-un dosar legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime, morţi, răniţi şi lipsiţi de libertate. Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că, împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceste persoane au fost duse într-o sală de sport unde ar fi fost bătute de militari.

În ceea ce îl priveşte pe generalul Nicolae Roman, acesta ar fi participat activ la masacrul contra revoluţionarilor de la Timişoara, în decembrie 1989, potrivit unui document prezentat de Mălin Bot privind unităţile militare ale MApN care au participat la represiune. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne