Cîţu: Măsurile pe care le avem duc la reducerea cu 33% a facturilor la energie. Trebuie văzut dacă au fost aplicate corect

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că actualele măsuri luate de Guvern duc la o reducere cu 33% a facturilor la energie, doar că trebuie analizat dacă acestea au fost aplicate corect sau nu de către furnizori sau de către sistemul energetic. În ceea ce priveşte scenariul schimbării conducerii ANRE pe fondul scandalului facturilor majorate la energie, Cîţu a afirmat că trebuie văzut, în Parlament, raportul de activitate al instituţiei.

În continuare, redăm dialogul dintre Cîţu şi jurnalişti pe această temă:

Reporter: Îi va ajuta pe români, care în momentul de faţă au facturi imense, la gaze, la curent electric? Cum pot să fie ajutaţi?

Cîţu: În primul rând, trebuie aplicate măsurile pe care le avem acum, care duc la o reducere cu 33% a facturilor la energie. Aici, trebuie văzut dacă măsurile acestea au fost aplicate corect sau nu de către sistemul energetic sau de către furnizori şi pornim de acolo. Întâi, trebuie să avem o imagine clară a situaţiei pe care o avem astăzi în economie.

În acelaşi timp, trebuie să ne uităm că, în toată Europa şi în toată lumea au crescut preţurile la energie, nu doar în România, iar astfel de măsuri, cred că trebuie să ne gândim că astfel de măsuri nu ajută decât pe termen scurt, ajută populaţia şi trebuie să venim cu ele, dar trebuie să găsim o soluţie pentru România pe termen mediu şi lung.

Reporter: Sunt şcoli, spitale care, în momentul de faţă, spun că nu mai pot ţine deschisă căldura, lumina, pentru că nu au bani, nu au prevăzută în buget o creştere atât de mare a facturilor, încât să le susţină.

Cîţu: Să ştiţi că astfel de provocări au fost şi în pandemie. Nu existau în buget bani pentru, au fost aproape câteva miliarde, aproape 6 miliarde de lei, pe care i-am suplimentat şi am făcut rost de ei, pentru a plăti cheltuielile din sănătate. Este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm, să o rezolve Guvernul, şi o să vedem care sunt soluţiile. Întâi, trebuie să vedem care sunt problemele de rezolvat şi cum să le rezolvăm, păstrând acest cadru al bugetului.

Reporter: Conducerea ANRE trebuie schimbată (...) ?

Cîţu: Trebuie să vedem în parlamentul României raportul de activitate. Şi aici, cred că Parlamentul României, cred că trebuie să se uite mai atent atunci când analizează rapoarte de activitate, nu doar pentru ANRE, pentru toate instituţiile pe care le are sub control şi reglementatorii, toţi sunt sub control parlamentar şi toate aceste rapoarte de activitate ar trebui analizate mult mai atent. Dacă am face asta, nu am mai ajunge într-o astfel de situaţie.

Reporter: Au reacţionat cu întârziere, în momentul de faţă, cei din ANRE?

Cîţu: Nu pot să mă pronunţ fără o analiză pe care trebuie să o facem, dar trebuie făcută foarte bine. De bun simţ, de 30 de ani, în România, dacă nu se investeşte în energie şi dacă mai şi reduci capacitatea de producţie, era normal, la un moment dat, să ai astfel de probleme.