Cîţu: Mă surprinde puţin abordarea celor de la USR-PLUS. Nu am făcut decât să îmi exercit atribuţiile

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Premierul Florin Cîţu a atras atenţia miercuri, după şedinţa de la Palatul Victoria, că România trece printr-o perioadă dificilă, astfel că este important ca guvernarea să meargă mai departe, în contextul crizei politice declanşate după demiterea lui Vlad Voiculescu de la şefia Ministerului Sănătăţii.

"Le-am mulţumit colegilor de la USR-PLUS pentru că au venit la şedinţa de guvern şi au înţeles că, după ce au spus că nu vin la şedinţa de guvern, e mai important să avem grijă de treburile României în acest moment. Trecem printr-o pandemie şi România trece printr-o perioadă dificilă şi e important ca toţi să fim aici pentru români", a declarat Cîţu.

Reporter: Reproşul celor de la USR este că nu aţi anunţat înainte intenţia de a-l revoca pe Vlad Voiculescu din funcţia de ministru şi că l-aţi pus pe Dan Barna în faţa faptului împlinit şi aţi trimis deja revocarea către preşedinte. De ce aţi ales această cale?

Cîţu: Mă surprinde puţin abordarea. În şedinţa de coaliţie de luni a fost foarte clar din punctul meu de vedere. S-au discutat atribuţiile constituţionale ale premierului. Aceste atribuţii sunt de a evalua şi de a propune atunci când decide revocarea, înlocuirea unui ministru. Nu am făcut decât să îmi exercit atribuţiile constituţionale şi în acea şedinţă, toţi preşedinţii de partid au fost de acord că acestea sunt atribuţiile premierului şi nu vor contesta niciodată sau nu vor pune sub semnul întrebării atribuţiile constituţionale ale premierului. Aceasta a fost concluzia de luni, aşa am plecat în acea zi.

Reporter: Vlad Voiculescu a anunţat în urmă cu 2 zile că peste 800 de persoane aşteaptă în unităţile de primiri urgenţe un pas salvator la ATI. Ce măsuri concrete veţi lua dvs. în calitate de ministru interimar al Sănătăţii în următoarea perioada pentru a rezolva această criză sanitară?

Cîţu: Astăzi m-am întâlnit cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică. Acum m-am întâlnit cu managerii spitalelor COVID. Până duminică există toate premisele să ajungem la această ţintă – 1600 de paturi şi după aceea se fac planuri pentru a merge spre 1800. Voi monitoriza situaţia, voi merge şi la şedinţele Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei. Voi sta aproape de sistemul de sănătate în această perioadă şi voi susţine toate eforturile acestui sistem.

Reporter: Azi a fost prima şedinţă în care aţi fost faţă în faţă cu miniştrii USR PLUS, asta după ce ieri au decis să nu vină la şedinţa de guvern pe care oricum aţi amânat-o. De asemenea, ieri, vicepremierul Dan Barna a anunţat că USR PLUS nu vă va mai susţine ca premier. Voiam să vă întreb: la începutul sau pe parcursul şedinţei de guvern, v-a transmis Dan Barna acelaşi mesaj şi dacă da, ce i-aţi transmis dumneavoastră?

Cîţu: În şedinţa de guvern de astăzi le-am mulţumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia pe care au luat-o ieri şi că au înţeles că este mult mai important să venim să rezolvăm probleme importante pentru România. Acesta a fost mesajul meu pentru colegii mei şi le mulţumesc din nou.

Reporter: Aţi avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis şi, dacă da, ce v-a transmis acesta?

Cîţu: Discut foarte des cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţiile între mine şi preşedintele Klaus Iohannis sunt discuţiile noastre.

Reporter: Am văzut că Dan Barna şi cei de la USR PLUS nu renunţă la acel ultimatum pe care vi l-au dat ieri. Nu pot continua guvernarea în actuala formulă cu dvs. premier. În aceste condiţii, luaţi în calcul să vă daţi demisia? Sau dacă nu, vă temeti de o eventuală moţiune de cenzură care ar putea fi votată şi de parlamentarii USR?

Cîţu: Guvernarea continuă. Acum vin de la o şedinţă de guvern în care am aprobat acte normative foarte importante, la care au participat toţi membrii cabinetului care erau acolo sau care şi-au trimis secretarii de stat dacă nu erau în Bucureşti. Deci guvernarea continuă. Facem lucruri importante pentru români, astăzi au fost aprobate acte importante pentru toţi românii. Eu zic că avem de guvernat o situaţie dificilă şi o campanie de vaccinare de succes. [...] Eu cred că toţi membrii Guvernului susţin campania de vaccinare şi nu cred că există vreun membru al Guvernului care să spună ceva negativ despre o campanie de vaccinare pe care cu toţii o aşteptăm să fie de succes.

Reporter: Situaţia este una foarte dificilă acum, iar Ministerul Sănătăţii are de gestionat pandemia, campania de vaccinare. Avem interimat acum la Ministerul Sănătăţii. Aş vrea să vă întreb dacă aţi agreat cu domnul Barna un termen până la care USR PLUS să desemneze un nou ministru al Sănătăţii şi ce veţi face dacă până la termenul respectiv nu se va desemna un ministru? Va propune PNL-ul un ministru al Sănătăţii sau cum se va debloca situaţia?

Cîţu: Eu v-am anunţat aseară propunerea iniţială pe care am făcut-o către domnul preşedinte, de a preda interimatul domnului vicepremier Dan Barna. În urma refuzului acestuia de a-şi asuma responsabilitatea Ministerului Sănătăţii mi-am asumat această responsabilitate tocmai pentru că, aşa cum spuneţi dvs., trecem printr-o perioadă dificilă. Ministerul Sănătăţii este unul foarte important în această perioadă. Vom continua să administrăm Ministerul Sănătăţii, resursele din Sănătate în mod responsabil aşa cum am făcut-o şi până acum şi mă voi implica la fel ca şi până acum, poate puţin mai mult din acest moment pentru că trebuie să fiu atent şi la ce semnez de data asta.

Declaraţii integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne