Cîţu anunţă planuri pentru eliminarea cotizaţiilor lunare automate la sindicate: Nu e normal!

Florin Cîţu, premierul României
Florin Cîţu, premierul României (Epoch Times Romania)

Premierul Florin Cîţu a declarat, pentru G4Media.ro, că Guvernul pregăteşte în următoarele săptămâni o ordonanţă de urgenţă prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaţilor de la stat care s-au înscris într-o organizaţie sindicală.

În opinia premierului, nu este normal ca oamenii să plătească automat o cotizaţie, adăugând că, în cazul în care cineva doreşte să fie membru al unei astfel de organizaţii, acea persoană ar trebui “să facă efortul lunar să plătească”.

“Le luăm pe rând, săptămâna viitoare vin cu ordonanţa pe Consiliile de Administraţie (nota red: OUG prin care vrea să limiteze la cinci numărul maxim de membri într-un CA) şi după aia venim şi pe sindicate. Dar aici la sindicate mă gândesc ca principii. Rămân 30 de ani, mi se pare bizar să ai aceiaşi oameni în funcţii 30 de ani”, a precizat Cîţu, întrebat când va schimba legea privind sindicatele. “Următoarele săptămâni”, a continuat liderul PNL.

Întrebat în legătură cu recentele proteste organizate de sindicate, dacă deţine probe că unele dintre ele au fost manipulate politic de PSD, premierul a replicat:

“Da, este evident acest lucru. În primul rând că n-am văzut niciun protest în perioada PSD când creşteau taxe. Erau foarte fericiţi oamenii când creşteau taxe, chiar dacă erau împotriva celor pe care-i reprezentau”.

Totodată, Cîţu a mai declarat că protestele sindicatelor ar reflecta “o atitudine necolegială şi neprincipială faţă de sectorul privat”, care nu a ieşit în stradă, deşi peste 1,4 milioane de angajaţi au fost în şomaj tehnic în timpul pandemiei.

Întrebat dacă se teme că reformele pe care le va anunţa vor genera mişcări de stradă în 2021 ce ar putea duce la căderea Guvernului, premierul a precizat următoarele:

“Nu văd de ce ar face acest lucru. De ce cineva ar fi împotriva modernizării statului român?”

Reamintim că, vineri, 26 februarie, premierul Florin Cîţu a declarat că ar trebui discutat în societate despre legea care le permite liderilor de sindicat să rămână în aceleaşi funcţii timp de 30 de ani şi despre faptul că oamenilor li se ia în mod automat din cont bani pentru cotizaţii.

Reacţia premierului a venit după protestele desfăşurate de bugetari în ultima perioadă, ca urmare a îngheţării salariilor şi sporurilor pe 2021.

“Aş vrea să revin asupra acestor proteste. Ar trebui să avem aici o discuţie onestă, în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţii, 30 de ani, sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai schimbă? Păi haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii. Sunt automat făcute din contul oamenilor. Este în regulă să se ia automat din contul oamenilor? Zic că trebuie să discutăm în societate [despre această lege – n.r.]”, a susţinut premierul la acea dată.