Cipru anunţă folosirea paşaportului de imunitate pe scară largă

(Chris Delmas/AFP via Getty Images)

Guvernul cipriot a anunţat o nouă măsură controversată, despre care susţine că va relansa economia şi va reda unele libertăţi cetăţenilor naţiunii insulare - prin introducerea unui sistem „CoronaPass” - de paşaport de imunitate.

Cabinetul cipriot a decis, pe 5 mai, că majoritatea întreprinderilor ar putea să se redeschidă folosind paşaportul de imunitate. Rezidenţii vor putea să intre în restaurante, biserici, săli de sport, magazine şi alte locuri începând cu 10 mai, dar restricţiile impuse circulaţiei nocturne vor rămâne în continuare, conform publicaţiei Cyprus Mail.

Paşaportul de imunitate indică dovada unui test negativ pentru COVID-19 în ultimele 72 de ore, a vaccinării cu cel puţin trei săptămâni înainte, sau a infectării cu virusul Wuhan în ultimele şase luni.

Saloanele de înfrumuseţare şi frizeriile nu vor avea nevoie de permis pentru a funcţiona, iar întâlnirile în zonele publice, cum ar fi parcurile şi plajele, vor fi permise atât timp cât numărul persoanelor din grup este mai mic de 10 persoane, indiferent de vârstă, fără a fi nevoie de permis.

Paşaportul de imunitate va fi necesar în locurile religioase, nunţi, recepţii în aer liber, cu o limită de 200 de persoane aşezate pe scaune, din 17 mai. De pe 1 iunie, evenimentele vor fi permise în interior, atâta timp cât oamenii îşi vor prezenta paşaportul.

Întreprinderile private pot funcţiona cu 30 la sută din personal şi cu 50 la sută după 17 mai, dacă angajaţii au paşaportul de imunitate.

Teatrele şi cinematografele pot rula cu maximum 50 de persoane prezente până pe 17 mai, apoi cu 30% din capacitate, cu aceeaşi condiţie.

Restricţiile nocturne impuse de la 21:00 până la ora 5.00 dimineaţa vor fi aplicate acum de la ora 23.00 - motivarea oficială fiind existenţa tulpinii britanice a virusului Wuhan, potrivit primarului.

Locuitorii din Cipru au trecut printr-un regim de restricţii foarte sever. Anterior, li se permitea să îşi părăsească casele doar o dată pe zi după trimiterea unui mesaj text, cu excepţia cazului în care vizitau un centru de vaccinare.

Guvernul cipriot a anunţat că va vaccina aproximativ 60% din populaţie până la sfârşitul lunii iunie.

Asociaţia Baroului din Cipru, un grup de peste 2.700 de avocaţi, susţine că noile măsuri sunt neconstituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură