Cioloş: Am tot mers în zona Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor. UDMR pierde susţinerea electoratului fidel

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, la Realitatea TV, că decizia UDMR de a rupe protocolul de colaborare cu PSD-ALDE arată că această formaţiune politică a realizat faptul că pierde susţinerea electoratului său fidel, din cauza jocurilor politice la care a aderat.

"Eu cred că pur şi simplu realizează un lucru – care se observă de probabil doi ani, eu îl observ de câteva luni, de când am tot mers în această zonă Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor – că pierd susţinerea electoratului care le era foarte fidel. Eu am avut o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în urmă cu câteva luni, după ce făcusem o astfel de vizită în zona aceea, când îi spuneam că eu ce am sesizat e că ei pierd susţinerea electoratului tocmai pentru că fac acest gen de jocuri. Eu sper să realizeze lucrul acesta, că acest joc de glezne nu e în interesul lor. Un lucru pe care l-am observat pe teren e că o parte din susţinătorii lor, din electoratul care vota până acum cu UDMR, şi-au pierdut încrederea pentru că oamenii acolo au aceleaşi probleme ca şi în altă parte: locuri de muncă, investiţii în spitale, în şcoli – banii aceia nu au venit, din păcate", a declarat Cioloş, potrivit site-ului informativ al PLUS.

Este evident că toate aceste chestiuni legate de identitatea culturală şi lingvistică sunt importante şi sunt un punct de plecare, dar nu mai e suficient pentru oamenii aceia şi sunt din ce în ce mai multe familii mixte acolo, care nu îşi mai pun doar această problemă a separatismului etnic, consideră fostului premier.

"Oamenii vor să trăiască pur şi simplu într-un minim de condiţii de bunăstare şi îşi pun aceleaşi întrebări pe care şi le pun şi cei din Sibiu, şi cei din Alba, şi cei din Sebeş şi văd că în judeţele din jur vin investiţii, la ei în zonă nu vin investiţii nu pentru că nu prea au fost proiecte de infrastructură până acum, nu prea au fost investiţii private, decât foarte puţine care să creeze locuri de muncă. Noi avem membri de partid din judeţele Covasna, Mureş, Harghita şi ei au luat această iniţiativă să traducă afişele noastre în limba maghiară şi să le distribuie acolo. La fel s-a întâmplat şi cu programul nostru electoral: a fost tradus în maghiară şi distribuit. Pur şi simplu e un respect faţă de cetăţenii români şi e parte a proiectului nostru care este unul incluziv. Nu mai trebuie să mergem în acele zone cu abordarea asta: Voi ce vreţi? Uitaţi ce vă putem noi da", a mai afirmat Dacian Cioloş.