Cine trage frâna de mână în dosarul 10 august? Şeful MAI răspunde întrebărilor Epoch Times

Marcel Vela, ministrul Afacerilor de Interne
Marcel Vela, ministrul Afacerilor de Interne (Epoch Times Romania)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre blocajele întâlnite la nivelul Jandarmeriei Bucureşti în privinţa desecretizării convorbirilor purtate de jandarmi prin staţiile de emisie-recepţie la evenimentele violente din 10 august, când trupele de ordine au intrat în forţă în mulţimea de protestatari paşnici din Piaţa Victoriei. Şeful MAI a precizat că dacă 3 unităţi ale jandarmeriei - Craiova, Constanţa, Ploieşti - au înţeles să coopereze în virtutea legii şi au trecut la desecretizarea solicitată de Minister, Jandarmeria Bucureşti încă amână finalizarea acestui proces, sub diferite pretexte.

În acest context, Marcel Vela a asigurat că, dacă până vineri nu apare niciun progres în acest sens, acest lucru evident va naşte o decizie administrativă din partea sa „pentru a lua măsurile ce se impun”.

Redăm dialogul dintre reporterul Epoch Times şi ministrul de Interne:

Reporter: Spuneaţi în urmă cu câteva zile că urmează demiteri în cadrul Jandarmeriei Bucureşti, că oamenii din eşalonul 2 şi 3 au tras frâna de mână. După informaţiile dvs., au tras aşa de capul lor cei din eşalonul 2 şi 3, sau au primit ordine de mai sus şi dacă da, de la cine?

Vela: Dacă aş fi cunoscut de la cine, vă daţi seama că luam măsuri până astăzi. Eu analizez doar faptele. Am solicitat desecretizarea convorbirilor. Mi s-a spus că „nu putem că indicativele unităţilor de jandarmi sunt secrete”. OK! Am schimbat indicativele.

Am spus: „Haideţi să desecretizăm convorbirile că nu mai aveţi indicativele din 10 august, uitaţi, vi le-am schimbat. Au spus: „E volum mare de ascultat, de făcut stenograme, nu ştiu câte CD-uri, total ar fi 275 de ore”. Mi s-a spus că este foarte greu.

Nu am dorit să vin eu cu explicaţii că 275 de oameni dacă ascultă o oră fiecare, într-o oră se rezolvă. Am lăsat să văd ce se întâmplă. Într-adevăr, dacă un singur om trebuie să asculte 275 de ore e greu şi durează 1 lună. Dar 275 de oameni dacă ascultă o oră, cred că este foarte uşor.

M-au amânat de miercuri pe vineri, de vineri pe miercuri. Unele unităţi militare au reacţionat bine în sensul legii. Adică eu nu pot, ca ministru, să desecretizez informaţiile din ziua respectivă pentru că legea spune „desecretizează cine a secretizat”.

Unităţile de la Craiova, Constanţa, Ploieşti au desecretizat convorbirile, cea din Bucureşti nu. Aştept până mâine. Dacă nu se întâmplă nimic până mâine, evident că undeva, ceva nu e în regulă. Dacă nu ar fi desecretizat nicio unitate, probabil era o problemă de fond, una obiectivă. Dacă unele au desecretizat şi unele nu, ei vorbind în aceeaşi reţea, în acelaşi timp şi acelaşi subiect, înseamnă că nu mai este o problemă obiectivă, s-ar putea să fie una subiectivă şi acest lucru evident va naşte o decizie administrativă din partea mea pentru a lua măsurile ce se impun.

Reporter: Vorbind de convorbiri, pe lângă cele prin staţie convorbirile radio, au rămas celebre convorbirile colonelului Paraschiv prin semne, era comparat cu un dirijor. Ce faceţi cu acel tip de ‘convorbiri’?

Vela: ‘Convorbiri’ prin semne?

Reporter: Da.

Vela: Sincer să fiu, la această întrebare nu am răspuns.

Reporter: Aş mai vrea să vă întreb tot de 10 august, dacă aveţi informaţii despre cum au ajuns să fie ascunse indicativele de pe căştile unor jandarmi?

Vela: Vreau să vă spun că există un dosar penal care analizează toate aceste aspecte. Eu ca ministru şi colegii mei care au fost la conducere şi sunt şi în zona jandarmeriei şi în zona resurselor umane şi a corpului de control şi auditului etc. pot iniţia cercetări, anchete administrative, nu penale. Vizavi de acest lucru, eu şi colegi din PNL lucrăm la un act normativ pentru a schimba legea şi pentru a fi vizibile toate indicativele şi prezentările, transparentizarea unei acţiuni pentru a şti cine intervine într-un loc şi într-un moment dat.

Ceea ce s-a întâmplat atunci cu privire la ascunderea indicativelor de pe căştile unor jandarmi, probabil vom afla după ce ascultăm convorbirile pe care mulţi văd că încearcă să le tergiverseze.