CIA câştigă în justiţie lupta nedivulgării de informaţii parlamentarilor britanici privind 'transferurile extraordinare'
alte articole
CIA şi FBI au obţinut o hotărâre judecătorească care le permite să nu dezvăluie dovezi solicitate de parlamentari britanici privind implicarea Marii Britanii în 'transferurile extraordinare' - arestările secrete şi presupusa torturare a unor suspecţi de terorism, informează miercuri ziarul britanic The Independent.
Un judecător din Washington DC a permis unor organisme-cheie din domeniul informaţiilor ale SUA, printre care şi Agenţia Naţională de Securitate extrem de sensibilă, să exploateze o fisură din legea americană privind libertatea de informare, care interzice eliberarea de documentaţie către un organism ce reprezintă un guvern străin.
Downing Street a subliniat marţi gravitatea acuzaţiilor de tortură, atunci când a cerut poliţiei să audieze foşti miniştri laburişti, ca parte a unei anchete privind presupusul transfer şi tortura aplicată unui un critic libian al lui Moammer Gaddafi. Jack Straw, care a fost ministru de externe la vremea respectivă şi este de aşteptat să fie audiat de anchetatori, neagă orice complicitate în transfer - aşa cum au făcut şi succesorii săi de la Ministerul de Externe. Oficialii britanici au făcut clar faptul că serviciile de informaţii cred că operaţiunile lor 'au fost în conformitate cu politica ministerială autorizată de guvern'.
Victoria CIA în justiţie în faţa parlamentarilor britanici a venit după ce ''All-Party Parliamentary Group on Extraordinary Rendition'' - care cuprinde aproximativ 50 de parlamentari independenţi şi omologi ai lor din Camera Lorzilor - a prezentat numeroase cereri de informare agenţiilor de informaţii din SUA, ca parte a investigaţiilor privind gradul de complicitate britanică în transferuri şi tortură.
Agenţiile americane au încercat să evite stânjeneala oficială pe ambele maluri ale Atlanticului, folosind o scutire juridică îngustă pentru a împiedica divulgarea de documente critice, a declarat Tony Lloyd, deputat laburist şi vicepreşedinte al grupului. El a numit hotărârea 'dezamăgitoare'.
Succesul americanilor în a se opune anchetelor parlamentarilor britanici va alimenta controversa privind acoperirea rolului pe care se spune că l-au jucat agenţi de informaţii britanici în transferarea unor fugari şi suspecţi, cu aprobare ministerială, în închisori secrete şi regimuri autoritare, în special în Libia regimului Gaddafi.
Dosare descoperite în vara anului trecut de The Independent, în birouri părăsite din Tripoli ale şefului serviciilor de informaţii al lui Gaddafi, au arătat o relaţie de muncă strânsă cu Marea Britanie. Săptămâna aceasta au apărut şi acuzaţii că agenţi britanici au iniţiat transferul extraordinar al unui cuplu libian, Fatima Bouchar şi Abdelhakim Belhaj, la Tripoli, unde au fost închişi, iar Belhaj, torturat. Într-o scrisoare de la Sir Mark Allen, la vremea aceea şeful contra-terorismului la MI-6, către Moussa Koussa, şeful serviciilor de informaţii libiene, se spunea: 'Informaţiile despre Abu'Abd Allah [numele de război al lui Belhaj] au fost britanice'.
Parlamentarii care investighează scandalul transferurilor, conduşi de conservatorul Andrew Tyrie, au solicitat informaţii în 2008 de la agenţiile de spionaj americane privind 43 de subiecte separate. Acestea 's-au focalizat pe diverse aspecte ale implicării SUA şi Marii Britanii în transferurile extraordinare - detenţie secretă, interogare coercitivă a unor suspecţi de terorism, precum şi sursele de informaţii despre presupuse comploturi teroriste', potrivit documentelor judiciare.
Cererile, elaborate de biroul lui Tyrie, includ detalii despre 'identitatea, locaţia şi tratamentul' aplicat deţinuţilor. Ulterior, parlamentarii au citat o declaraţie a lui David Miliband, pe vremea când a fost ministru de externe, în care el a admis că două zboruri de transfer au aterizat în 2002 pe insula Diego Garcia, teritoriu britanic din Oceanul Indian, închiriat ca bază aeriană americanilor.
Iniţial, FBI-ul a răspuns prin furnizarea unor documente, dar ulterior, împreună cu organisme printre care şi Departamentul Securităţii Interne şi Ministerul Apărării, a refuzat orice divulgare şi a menţionat o clauză din legea SUA privind libertatea de informare, care scuteşte agenţiile de informaţii de la dezvăluirea de documente către orice 'entitate guvernamentală străină' sau reprezentanţi ai săi.
La mai mult de doi ani de la înaintarea demersului de către britanici, un judecător din SUA s-a plasat de partea agenţiilor de informaţii şi a declarat că parlamentarii britanici sunt reprezentanţi ai unui guvern străin - în pofida faptului că sunt legislatori independenţi şi nu membri ai executivului.
'Aceasta sugerează că materialul nu reprezintă ceva ce afectează securitatea naţională sau informaţiile, dar nu se dezvăluie pentru a preveni stânjeneala unor oficiali'', a declarat Lloyd pentru The Independent.
Belhaj a dat în judecată guvernul britanic, forţele de securitate şi pe Sir Mark Allen. Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat marţi că poliţia ar trebui să urmărească fiecare aspect, inclusiv ce au ştiut miniştrii anteriori despre presupusul transfer şi când au aflat despre el.