Chirica, după ce a făcut "o baie de iaurt": Oamenii s-au săturat, vor fapte, motiv pentru care l-am iertat pe acel domn

Mihai Chirica
Mihai Chirica (Facebook)

Primarul municipiului Iaşi, liberalul Mihai Chirica, a declarat, într-un interviu acordat Epoch Times România, că politicienii sunt responsabili de nerealizările din Moldova şi restul ţării şi a recunoscut că acest lucru a generat numeroase frustrări în rândul românilor, motiv pentru care l-a “iertat” pe protestatarul care a aruncat în el cu iaurt. În plus, edilul a discutat despre motivele plecării sale din PSD, subliniind “abandonarea principalelor proiecte de ţară în favoarea unor proiecte cu un scop personal”.

“Acum, dacă mă pun ca un om politic, ar trebui să fiu şi responsabil într-o oarecare măsură pentru faptul că foarte multe din nerealizările Moldovei şi ale ţării în general se datorează oamenilor politici, a inconsecvenţei lor faţă de proiectele pe care le promit în campaniile electorale. Şi nu vorbesc în nume personal ca om politic, ci într-un cadru general, pentru că proiectele majore nu au fost niciodată la îndemâna primarilor sau a aleşilor locali. Din punct de vedere al frustrărilor ca cetăţean, le-am acumulat în aceeaşi manieră şi poate un pic mai grav decât atât pentru că am avut şi eu o putere de înţelegere mai mare, fiind mai aproape de sistemul decident. Ceea ce, sigur că da, îmi justifică oarecum şi declaraţia mea de atunci, oamenii s-au săturat, vor fapte reale pentru o viaţă mai bună.

Şi proiectul Autostrada 8, ca şi celelalte autostrăzi pentru că am mai remarcat, într-o scurtă paranteză, o poziţionare care nu mi se pare benefică, ‘să moară capra vecinului’, să se facă doar pentru noi, ceilalţi trebuie să rămână în sărăcie. Nu. Trebuie să o ducem bine cu toţii într-o ţară, echilibrat, pentru că altfel apare migraţia şi în interiorul ţării, care nu este benefică pe ansamblul dezvoltării echilibrate. Mă simt frustrat şi eu şi de aceea sunt şi decis să muncesc cu şi mai multă energie pentru a-mi depăşi aceste frustrări. Motiv pentru care l-am iertat, ca să spun aşa, pe acel domn. El nu provenea pe nemulţumirea legată de Autostrada 8, el venea pe un alt front, legat de alte nemulţumiri personale, acumulate poate din profesia domniei sale, nefiind nici măcar ieşean şi probabil că vroia să se simtă auzit de către autorităţile centrale”, a precizat Chirica, întrebat dacă se vede ca parte a frustrării acumulate de ieşeni sau ca parte a rezolvării frustrărilor.

În ceea ce priveşte, cine este de vină pentru faptul că încă nu au fost demarate lucrările la Autostrada “Unirii”, edilul municipiului Iaşi a afirmat că răspunzătoare este “clasa politică” şi nu lipsa banilor.

“[Explic lipsa demarării de lucrări în atâţia ani – n.r.] printr-o motivaţie foarte simplă: nu a existat un teren. Pentru că nu poate nimeni să reclame lipsa de bani. Degeaba se vorbeşte despre lipsa de bani, nu este nici pe departe adevărat. România putea încerca orice soluţie posibilă pentru finanţarea unor proiecte de asemenea interes, cum ar fi şi reţeaua de infrastructură din regiunea Moldovei. Nu de la această guvernare, poate nici de la guvernările trecute, şi de la începutul să spunem democratizării statului după 1989. De fiecare dată s-au trecut la diverse aceste programe majore de infrastructură care a dus în cele din urmă la o scădere alarmantă a nivelului de trai, în special în mediul rural şi la o migraţie masivă a românilor de calitate peste hotare. Deci, cred că aici a fost din punctul meu de vedere. Iar cine este răspunzător, ca să revin la întrebare, clasa politică, pentru că nu putea să se ducă domnul academician sau domnul profesor de la Universitate să facă ce? Că nu avea cum, nu avea puterea să facă ceva, decât prin oamenii politici, prin aleşii statului român”, a susţinut Chirica.

Întrebat dacă în perioada în care a făcut parte din PSD a încercat să discute factorii decidenţi şi să facă lobby pentru Autostrada “Unirii” şi alte autostrăzi pentru Moldova, edilul Iaşului a declarat că principalul motiv pentru care a decis să părăsească “în trombă” tabăra social-democraţilor a fost “lipsa de atenţie asupra proiectelor promise”, precum şi concentrarea eforturilor partidului pe Ordonanţa 13 şi alte proiecte cu scop personal, şi nu pe proiecte care să fie în beneficiul întregii ţări.

“Ştiţi foarte bine că spitalele regionale de urgenţă făceau parte şi din programul de guvernare al PSD. Autostrada A8 făcea parte din programul de guvernare al PSD dar şi din programele de guvernare ale celorlalte partide de-a lungul timpului. Reforma în educaţie, în justiţie şi celelalte reforme administrativ-teritoriale şi descentralizarea erau de asemenea priorităţi, foarte importante ale PSD când a preluat guvernarea după 2016. Şi toate au început cu stângul. În loc să îţi faci primul program de reformă administrativă, reformă în descentralizare, reformă în educaţie, în sănătate, te-ai apucat să faci modificarea Ordonanţei 13 peste noapte, punând toate claie peste grămadă, lucru care a întrerupt orice posibilitate de a mai reforma pentru că românii şi-au pierdut încrederea imediat. Ăsta a fost motivul principal din care am considerat că nu putem să comunicăm mai departe. Este singurul reproş pe care l-am avut conducerii de atunci a PSD, nu am avut niciun conflict personal, nu am cerut nicio funcţie care să îmi fi fost refuzată sau să fi făcut lobby pentru cineva şi să fi fost refuzat. Nu era în caracterul meu şi nu aş fi avut de ce să am regrete. Ci doar, nu tergiversarea, abandonarea principalelor proiecte de ţară în favoarea unor proiecte cu un scop personal”, a adăugat Chirica.

Remarcile lui Mihai Chirica vin în contextul în care, duminică, în timpul manifestărilor din Piaţa Unirii din Iaşi, acesta a fost atacat cu iaurt, de un protestatar, fiind stropit cu iaurt pe faţă şi pe haine. După incident, Chirica s-a retras în Hotelul Traian pentru a se spăla pe faţă şi pentru a-şi curăţa haina. Între timp, protestatarul a fost ridicat de forţele de ordine pentru a fi legitimat. Ulterior, edilul le-a declarat jurnaliştilor că nu va depune plângere împotriva persoanei care l-a stropit cu iaurt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne