China: Soldaţii vor purta căşti prevăzute cu explozibil. Se vor putea sinucide sau vor putea fi aruncaţi în aer de superiori

O femeie, membră a Armatei de Eliberare a Poporului, în regiunea Xinjiang
O femeie, membră a Armatei de Eliberare a Poporului, în regiunea Xinjiang (STR/AFP via Getty Images)

Armata chineză echipează soldaţii staţionaţi în Tibet cu căşti care au încorporat un buton de autodistrugere. Butonul poate declanşa bomba încorporată, care va exploda, ucigând soldatul.

„La un centru de comandă la nivel de batalion sau brigadă, un comandant va putea monitoriza soldaţii care sunt departe folosind sistemul de navigaţie. Comandantul poate activa funcţia de autodistrugere a căştii soldatului dacă nu poate intra în contact cu el”, a raportat, la 27 decembrie, presa de stat China Observer.

Noua cască face parte dintr-un aşa-numit „sistem de luptă digital pentru soldat individual” cu care sunt echipate trupele aflate în teatrul de operaţiuni din Tibet, care se confruntă cu trupe indiene la graniţă, unde au existat recent bătălii asupra teritoriului disputat în regiunea Ladakh.

Soldaţii pot apăsa şi ei înşişi butonul. „Dacă un soldat este grav rănit şi nu doreşte să fie capturat, el poate activa singur funcţia de autodistrugere. Acest lucru îi poate asigura demnitatea şi poate împiedica inamicul să obţină acest sistem”, se preciza în raport.

Sistemul include o antenă şi o bombă, ochelari multifuncţionali de vedere nocturnă şi un terminal de control digital care poate fi purtat pe braţ.

După ce au fost echipaţi cu sistemul, soldaţii din prima linie pot să comunice cu comandantul batalionului la centrul de comandă prin radio, potrivit raportului.

Comandanţii pot vedea linia frontului urmărind filmările capturate de camera cu care sunt echipaţi soldaţii.

Raportul menţionează că soldaţii pot şi ei detona bomba, aruncându-se în aer atunci când se apropie de forţele indiene, pentru a evita să cadă în mâinile forţelor inamice.

Sistemul ar asigura că partea chineză ar câştiga orice potenţial conflict cu armata indiană, se precizează în raport.

Soldaţii din unităţile forţelor speciale, precum şi diviziile de artilerie, aviaţie şi blindate vor fi echipate cu acest sistem.

La câteva ore după ce Observer a publicat raportul, conţinutul despre bomba încorporată în cască şi atacurile în stil taliban a fost şters.

Dar raportul original a fost arhivat de mai multe site-uri web.

Comentatorul politicilor regimului comunist chinez Tang Jingyuan a menţionat că acest nou echipament este o dovadă că Armata Populară de Eliberare (denumirea oficială a Armatei Chinei - PLA) are probleme de gestionare a soldaţilor şi apelează la metode extreme pentru a se asigura că nu îşi părăsesc posturile şi că respectă ordinele date de comandanţi.

Din 2018, regimul chinez a emis pedepse din ce în ce mai severe împotriva dezertorilor, cum ar fi interzicerea accesului la transportul public, sau a frecventării şcolii, incapacitatea de a avea o afacere, de a lucra la stat şi de a avea paşaport.

„Acum soldaţii PLA sunt obligaţi să lupte, dacă îşi pun casca pe cap. În caz contrar, pot fi ucişi de comandantul lor”, a declarat Tang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe