China: Lupte de putere în culise. Internetul vuieşte că Xi Jinping a fost arestat

Preşedintele Chinei, Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping (Lintao Zhang/Getty Images)

Pe reţelele de socializare circulă zvonul că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu. Internetul este plin de postări despre faptul că Xi Jinping - care s-a aflat recent la Samarkand pentru summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai - a fost înlăturat din funcţia de şef al Armatei Populare de Eliberare (APE) a Chinei.

Nici Partidul Comunist Chinez şi nici mass-media de stat nu au făcut vreun comentariu oficial pe această temă, ceea ce nu e de mirare având în vedere opacitatea şi lipsa de transparenţă a aparatului de stat chinez.

Vestea despre posibila arestare la domiciliu a luat elan după ce a fost preluată de un fost ministru indian.

"Un nou zvon care urmează să fie verificat: Este Xi Jinping în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi s-a aflat recent la Samarkand, liderii Partidului Comunist Chinez l-ar fi înlăturat pe Xi din funcţia de şef al Armatei. Apoi a urmat arestul la domiciliu. Aşa se zvoneşte", a scris fostul ministru indian Subramanian Swamy într-o postare pe Twitter.

Printre cei care au vorbit pe reţelele de socializare despre arestul la domiciliu al lui Jinping s-au numărat mai mulţi chinezi. Mulţi dintre ei au susţinut că APE a preluat controlul, în timp ce unii au speculat că Li Qiaoming a fost numit preşedinte al Chinei.

"Vehicule militare ale #APE se îndreaptă spre #Beijing pe 22 septembrie. Pornind din provincia Huanlai lângă Beijing şi terminându-se în oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei, întreaga coloană ţine 80 km. Între timp, se zvoneşte că #XiJinping a fost arestat după ce membri de rang înalt #PCC l-au înlăturat din funcţia de şef al APE", a scris pe Twitter Jennifer Zeng.

În timp ce "ştirea" despre lovitura de stat împotriva lui Xi Jinping rămâne un "zvon" până când nu va exista o confirmare din partea Partidului Comunist Chinez sau a presei de stat, cert este că Partidul Comunist duce o aşa-zisă campanie anticorupţie în întreaga ţară, campanie ce are în spate lupte acerbe pentru putere în apropierea noului congres al partidului la care este de aşteptat ca Xi Jinping să primească al treilea mandat.

Doi foşti miniştri au fost condamnaţi la moarte şi patru oficiali au primit pedepse cu închisoarea pe viaţă. Potrivit rapoartelor, cei şase făceau parte dintr-o facţiune politică şi se crede că erau opozanţi ai lui Xi Jinping.

Mulţi sunt de părere că vestea arestului la domiciliu al preşedintelui chinez a fost iniţiată şi răspândită de lobby-ul anti-Xi Jinping.

Merită reamintit că pe 16 septembrie, ziua întoarcerii lui Xi Jinping în China de la summitul SCO, în Changsha, capitala provinciei Hunan, au izbucnit şapte incendii dintre care trei grave. Guvernul chinez a vorbit doar despre unul dintre ele, cel din sediul companiei China Telecom.

În aceeaşi zi, Jinping şi-a încheiat călătoria de trei zile în Asia Centrală şi a zburat direct spre China. În spaţiul public, cei care sunt familiarizaţi cu luptele de putere de la Beijing se întrebau dacă este doar o coincidenţă că focurile au izbucnit brusc chiar în ziua întoarcerii lui Xi Jinping.

Oficialii din provincia Hunan au păstrat tăcerea cu privire la incendiul din sediul Telecom, incendiu care a fost foarte violent şi bizar, flăcările izbucnind brusc de la etajele inferioare şi cuprinzând rapid clădirea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe