China închide un oraş cu 11 milioane de locuitori de teama răspândirii virusului misterios

Imagine microscopică a coronavirus.
Imagine microscopică a coronavirus. (CDC / Getty Images)

Numărul deceselor oficial raportate, cauzate de noul virus gripal în China s-a ridicat la 17 miercuri, cu peste 540 de cazuri confirmate.

Autorităţile au decis izolarea oraşului Wuhan - 11 milioane de locuitori - şi închiderea reţelelor de transport, îndemnînd cetăţenii să nu plece, pe măsură ce temerile legate de o pandemie au crescut.

După ce, timp de o lună, regimul comunist chinez a încercat să minimizeze temerile legate de virusul care a apărut în oraşul Wuhan, după presiune internaţională din partea mai multor epidemiologi şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, China a recunoscut un număr substanţial mai mare de îmbolnăviri.

În acest moment, numeroase oraşe din China au raportat cazuri, iar Japonia, Hong Kong, Tailanda, Coreea de Sud, şi Statele Unite au raportat de asemena cazuri de îmbolnăviri.

După o întâlnire care a avut loc miercuri la sediul său din Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că va decide joi dacă va declara focarul o situaţie de urgenţă globală pentru sănătate, ceea ce va intensifica măsuri pe plan internaţional.

Dacă se face acest lucru, va fi a şasea urgenţă internaţională de sănătate publică declarată în ultimul deceniu.

„Aceasta este o situaţie complexă şi în evoluţie”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În timp ce încearcă să oprească răspândirea virusului, administraţia locală din Wuhan a declarat că va închide toate reţelele de transport urban şi va suspenda zborurile către exterior joi de la 10:00 ora locală, a informat presa de stat, adăugând că guvernul a recomandat cetăţenilor să nu să plece din oraş decât dacă există circumstanţe speciale.

Măsura este menită să „întrerupă în mod eficient transmiterea virusului, să elimine în mod hotărât răspândirea epidemiei şi să asigure sănătatea şi siguranţa oamenilor”, a declarat mass-media de stat.

"Dacă Wuhan ia astfel de măsuri drastice, trebuie să presupunem o transmitere comunitară pe scară largă în acest centru urban şi de transport din China", a scris Lawrence Gostin, un expert în sănătate publică la Georgetown University Law School din Washington, într-o postare pe Twitter, preluată de Reuters.

Cu peste 11 milioane de locuitori, Wuhan este principalul centru industrial şi comercial al Chinei, care este cel mai mare port interior şi poarta de intrare a barajului hidroelectric al celor trei Chei.

Recent, numărul deceselor în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, a crescut la 17 miercuri, a declarat televiziunea de stat citată de guvernul provincial.

Cu toate acestea, virusul s-a răspândit deja dincolo de oraş în centrele suprapopulate, inclusiv Beijing, Shanghai, Macao şi Hong Kong.

Publicaţia oficială China Daily a declarat că 544 de cazuri au fost acum confirmate în ţară. Tailanda a confirmat patru cazuri, în timp ce Statele Unite, Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia au raportat fiecare câte unul.

Vicepremierul Comisiei Naţionale pentru Sănătate din China, Li Bin, a declarat că virusul, care poate provoca pneumonie şi nu are un vaccin eficient, este răspândit prin respiraţie. Printre simptome se numără febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie.

Şeful programului de urgenţe al OMS, Mike Ryan, a declarat că prioritatea era să găsească rădăcinile modului în care virusul se răspândeşte de la om la om.

Teama de o pandemie a lovit iniţial pieţele, dar acestea şi-au revenit miercuri, investitorii afirmând că răspunsul robust al autorităţilor este liniştitor.

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a declarat într-o evaluare a riscului că este posibilă extinderea globală a virusului. „Probabilitatea importării cazurilor este mai mare în ţările cu cel mai mare număr de persoane care călătoresc spre şi dinspre Wuhan”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, într-un comunicat.

Aeroporturile la nivel mondial au intensificat screeningul din China.

Rusia şi-a consolidat controalele sanitare şi de carantină, iar Singapore şi Arabia Saudită au început screeningul tuturor pasagerilor din China.

Un caz a apărut în Hong Kong, a raportat mass-media, pacientul ajungând prin intermediul căilor ferate de mare viteză dinspre continent, iar Mexicul investighează un posibil caz.

Coreea de Nord a interzis turiştii străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe