China în fierbere. Furia cetăţenilor se extinde, tot mai multe proteste îl pun pe Xi Jinping în dificultate [Video]

Proteste în China
Proteste în China (Youtube - captură ecran)

În ultimii trei ani, răbdarea unui miliard de oameni din China a fost pusă la încercare, devenind din ce în ce mai slabă cu fiecare lockdown şi rundă de testare în masă a Covid, la care chinezii au fost supuşi de către autorităţile comuniste.

Acum, această răbdare însă a cedat.

Potrivit BBC, în ultimele zile, mii de oameni au ieşit în stradă în oraşe pentru a protesta împotriva restricţiilor Covid, într-o demonstraţie de răzvrătire a unei naţiuni epuizate care se întreabă cât de mult mai trebuie să suporte politica "zero-Covid" a lui Xi Jinping.

Într-unul dintre cele mai mari teste politice ale preşedintelui Xi de până acum, Partidul Comunist Chinez (PCC) trebuie acum să negocieze atât furia în creştere, cât şi o teamă adânc înrădăcinată de Covid, în timp ce ţara îşi croieşte drum spre ieşirea din pandemie.

Incendiul care a aprins furia publică

Un incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi, situat în vestul ţării, poate părea la prima vedere o scânteie puţin probabilă pentru proteste la nivel naţional.

Dar incidentul mortal, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 10 persoane, a reprezentat scenariul suprem de coşmar pentru milioane de chinezi din mediul urban care locuiesc în apartamente din blocuri înalte: blocaţi în propriul apartament, fără a putea scăpa de un incendiu puternic din cauza unui lockdown draconic impus.

Autorităţile au contestat acest lucru, dar asta nu a împiedicat răspândirea indignării şi a anxietăţii publice, mai ales după ce pe internet au circulat videoclipuri şi clipuri audio în care se presupune că locuitorii urlau şi implorau să fie eliberaţi.

Incidentul a fost, de asemenea, cel mai recent dintr-o serie de poveşti de groază legate de restricţiile Covid.

La începutul anului, în timpul închiderilor la nivelul întregului oraş au apărut rapoarte despre femei însărcinate care şi-au pierdut copiii şi despre bătrâni şi persoane vulnerabile care au murit, din cauza lipsei de asistenţă medicală în timp util.

În multe cazuri de izolare au apărut, de asemenea, aceleaşi poveşti de penurie de alimente şi medicamente.

Apoi, au început să apară incidente mai traumatizante, cum ar fi un accident de autobuz care a ucis zeci de persoane care erau transportate spre centrele de carantină sau copii care au murit în centrele de carantină.

Mulţi au sperat că va fi anunţată o amânare la recentul congres al PCC, în cadrul căruia Xi Jinping şi-a consolidat puterea, dar acesta a precizat că nu va exista nicio schimbare a politicii "zero-COVID", provocând şi mai multă consternare.

Politica ar fi salvat multe vieţi, China atingând una dintre cele mai scăzute rate de deces Covid pe cap de locuitor din lume. Dar a secătuit energia poporului său.

Suferinţa provocată de restricţiile Covid a devenit o experienţă care a generat furie în multe părţi ale Chinei, de la marile oraşe la regiuni îndepărtate precum Xinjiang şi Tibet.

Aceasta a galvanizat fiecare parte a societăţii, inclusiv studenţii universitari, muncitorii din fabrici, familiile din clasa de mijloc şi elita.
Atunci când un bărbat a organizat un protest pe un pod din Beijing, şocând ţara prin criticile sale deschis sfidătoare la adresa preşedintelui Xi, a stabilit ştacheta pentru exprimarea unei disidenţe mai directe şi mai ascuţite atât în afară, cât şi în interiorul Chinei.

În oraşul Zhengzhou, din centrul ţării, sute de muncitori din fabrici şi-au cerut drepturile şi s-au încăierat cu poliţia, au distrus camere de supraveghere şi ferestre. În Chongqing, în sud-vestul ţării, un bărbat fără mască a fost filmat strigând "Daţi-mi libertatea sau daţi-mi moartea!" - un strigăt de mobilizare preluat de mulţi protestatari.

În momentul în care a avut loc incendiul din Urumqi, scena era pregătită pentru demonstraţii de amploare. Sute de persoane au ieşit în stradă mai întâi în acest oraş, apoi multe altele au urmat exemplul în Shanghai, Beijing, Wuhan, Nanjing şi Chengdu, unele dintre ele cerând chiar demisia lui Xi şi a PCC.

Acest lucru era de neconceput anterior într-o ţară comunistă care pedepseşte şi cenzurează puternic pe oricine critică partidul şi pe liderii săi. Observatorii spun că protestele reprezintă un punct de cotitură în disidenţa Covid, complicând o situaţie deja dificilă pentru guvern.

Ho-fung Hung, un sociolog de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că acestea prezintă "o situaţie gravă" şi primul test serios la adresa guvernării lui Xi.

"În ultimii doi ani, Xi Jinping s-a pus singur la colţ prin politica "zero-Covid". Cel mai raţional mod în care poate gestiona situaţia dacă protestele continuă să crească este de a face presiuni asupra autorităţilor locale pentru a lua măsuri dure.

Dar atunci există riscul ca autorităţile locale să refuze să urmeze îndeaproape directiva, deoarece sunt şi ele obosite de rigiditatea "zero-Covid", a afirmat Ho-fung Hung.

Vă invităm să urmăriţi materialul video

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe