China, acuzată de şeful NASA că vrea să stăpânească Luna, iese la atac: SUA obstrucţionează cooperarea spaţială

Luna
Luna (Michael Heiman/Getty Images)

China nu intenţionează să revendice Luna ca fiind a sa, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului chinez, după ce administratorul NASA, Bill Nelson, ar fi exprimat îngrijorări în această privinţă, informează Reuters.

Într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei germane Bild, Nelson, care a fost învestit în funcţia de şef al NASA în luna mai a anului trecut, a declarat că există o "nouă cursă spre spaţiu", respectiv între SUA şi China - o referire la cursa spaţială anterioară dintre SUA şi Uniunea Sovietică dintre anii 1950 şi 1970.

Deşi acea cursă a culminat cu faptul că SUA a devenit prima şi singura ţară care a trimis un om pe suprafaţa Lunii, aceasta nu a mai revenit pe suprafaţa satelitului Pământului de la misiunea Apollo 17 din 1972.

Cu toate acestea, planurile pentru o revenire pe Lună sunt din nou în plină desfăşurare, cu ajutorul programului Artemis al NASA, dar, din nou, SUA nu sunt singura ţară care are în vizor Luna.

În luna aprilie a acestui an, agenţia spaţială China National Space Administration (CNSA) a declarat că intră într-o nouă fază a programului său de explorare a Lunii, care va implica lansarea a trei sonde lunare înainte de 2030 şi o bază internaţională de cercetare chiar pe Lună, care ar putea începe să găzduiască echipaje în anii 2030.

Nelson a declarat sâmbătă pentru Bild: "Trebuie să fim foarte îngrijoraţi dacă pe Lună aterizează China şi spune: 'Acum este a noastră şi voi nu vă băgaţi'".

Cu toate acestea, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a ripostat la aceste remarci în timpul unei conferinţe de presă a ministerului, luni.

"Nu este prima dată când administratorul NASA a atacat China fără să ţină cont de fapte. Unii oficiali americani au vorbit în mod iresponsabil pentru a denatura eforturile spaţiale normale şi legitime ale Chinei. China respinge cu fermitate astfel de remarci", a declarat Lijian.

Lijian a continuat acuzând SUA că a "definit spaţiul ca fiind un domeniu de luptă" şi a spus că "a obstrucţionat cooperarea spaţială, a impus în mod intenţionat sancţiuni asupra agenţiilor spaţiale ale altor ţări şi a adoptat legislaţie pentru a interzice toate formele de cooperare şi schimburi spaţiale cu China".

Comentariile lui Nelson au stârnit, de asemenea, furia publicaţiei de ştiri de stat chineze Global Times, care a publicat un raport în care Nelson a fost numit "cu mentalitate colonială".

Anul trecut, Nelson a felicitat China pentru că a reuşit să facă să aterizeze cu succes un rover pe suprafaţa planetei Marte, dar a folosit această realizare şi ca un avertisment adresat Congresului că Beijingul este un "concurent agresiv" al SUA în spaţiu şi că SUA trebuie "să se ridice" şi să lucreze la misiuni cu echipaj uman.

Între timp, dezvoltarea spaţială a Chinei continuă cu paşi repezi. Luna trecută, ţara a lansat un nou echipaj format din trei persoane către staţia spaţială Tiangong, care este în curs de construcţie. Alte două module urmează să fie adăugate la staţie în acest an, ceea ce va marca finalizarea acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură