China a devenit un mediu dificil de afaceri pentru companii ca IBM, Nike şi Starbucks
alte articole
Mari companii precum IBM, Nike sau Starbucks întâmpină noi obstacole în China, în situaţia în care oficialii Partidului Comunist nu pot ajunge la o înţelegere în privinţa direcţiei şi profunzimii reformelor economice.
Compania Starbucks a fost acuzată de presa chineză că practică preţuri prea ridicate la cafea iar Samsung Electronics a fost criticată pentru problemele apărute la telefoanele smartphone, transmite Bloomberg.
În al treilea trimestru din 2013, veniturile IBM în China au scăzut cu un procent de 22%, acesta fiind primul declin al vânzărilor grupului pe pieţele cu dezvoltare rapidă.
”Mediul operaţional s-a înrăutăţit semnificativ în ultimul an, pentru companiile străine. În cei 16 ani de activitate în China, încrederea în rândul directorilor străini este printre cele mai scăzute”, conform directorului general al China Market Research Group în Shanghai, Shaun Rein.
Conform unui raport realizat de Consiliul de Afaceri SUA-China din Washington, directorii companiilor americane pun această problemă pe fondul creşterii costurilor şi birocraţiei din China.
Statisticele au arătat că 70% din cele peste 100 de companii incluse în studiu prevăd stagnarea sau scăderea marjelor de profit. Doar 30% din companiile participante anticipează o îmbunătăţire a perspectivelor în China, pe următorii cinci ani. În anul 2011, aproximativ 58% din cei intervievaţi aveau o viziune optimistă.
China a trecut printr-un boom economic ce a demarat în anii '70 odată cu deschiderea economiei chineze pentru investiţii străine, generând multinaţionalelor venituri ce se ridicau la ordinul miliardelor de dolari. După aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, în 2001, mediul de afaceri din această ţară a cunoscut o doua îmbunătăţire.
Odată cu creşterea costurilor forţei de muncă unele companii au decis să îşi transfere fabricile în alte state. Recent, ameliorarea creşterii economice îi face pe guvernanţii chinezi să facă eforturi pentru a accelera tranziţia de la o creştere bazată pe exporturi la una determinată de consumul intern.
În ultimii 10 ani, creşterea economică a scăzut la un ritm mediu de 7%, comparativ cu 10,5%, cât avea cu un deceniu în urmă, totuşi şi ritmul de 7% va fi dificil de menţinut.
Chinezii au încercat să combată bula speculativă de pe piaţa imobiliară, creşterea creditării din ultimii cinci ani a ridicat datoriile aproape de cota înregistrată în Japonia cât şi alte ţări asiatice la momentul unei crize de amploare.
”Actualul model economic rămâne fără carburant. Dacă nu se vor reforma nu vor putea să crească în continuare”, a spus James McGregor, preşedintele regional al firmei de consultanţă APCO Worldwide.
Rata în scădere a creşterii economice a Chinei a afectat vânzările Coca-Cola în primul semestru, iar vânzările Nike şi Yum! au scăzut ca urmare a intensificării concurenţei, pe al treilea trimestru.
Vânzările McDonalds în China, au scăzut de asemenea cu 3,2% în al treilea trimestru, fiind în declin constant timp de patru ani.