Cel mai mare manager de investiţii din lume, BlackRock, acuzat că vinde interesele americane pentru "favoruri" din partea Chinei

Larry Fink - directorul general al BlackRock
Larry Fink - directorul general al BlackRock (Youtube - captură ecran)

BlackRock, cel mai mare manager de investiţii din lume, care administrează fonduri în valoare de 10 trilioane de dolari, s-a poziţionat ca o firmă atentă la problemele sociale. Cu toate acestea, compania alege China în detrimentul Statelor Unite pentru a-şi promova priorităţile sociale şi de mediu, susţine Will Hild, directorul executiv al organizaţiei non-profit Consumers' Research, cu sediul la Washington.

Hild a afirmat, într-un interviu recent acordat emisiunii "China Insider" de la EpochTV, că directorul general al BlackRock, Larry Fink, "vinde interesele consumatorilor americani şi ale companiilor americane din Statele Unite, în schimbul unor favoruri personale pentru BlackRock în China continentală".

Fink este unul dintre cei mai proeminenţi susţinători ai investiţiilor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), care constau în finanţări ale companiilor care sunt de acord să respecte anumite standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă.

Cu toate acestea, potrivit lui Hild, ESG "este o scuză pentru ca Wall Street să controleze politica în America corporatistă". Cu alte cuvinte, Wall Street promovează politici ESG care "nu ar putea fi realizate niciodată la urnele de vot".

BlackRock şi-a asumat, de asemenea, poziţia de a susţine un viitor cu emisii nete zero. Site-ul web al companiei le transmite clienţilor săi că "tranziţia climatică creează o oportunitate istorică de investiţii". Într-o scrisoare din 2020 adresată directorilor executivi, Fink susţinea că "riscul climatic este un risc de investiţii".

În timp ce împinge companii americane precum ExxonMobil să adopte energia verde, BlackRock nu are aceeaşi abordare cand vine vorba de firmele chineze, acuză Hild.

"În mod ironic, BlackRock controlează aproximativ aceeaşi cantitate de acţiuni, aproximativ 7,5 la sută, ale PetroChina ca ale Exxon, cu toate acestea nu se implică în acelaşi tip de comportament când vine vorba de chinezi. Cred că, dacă ar face-o, Larry Fink s-ar trezi foarte repede pe partea întunecată a străzii, în China continentală, deoarece ştim cum acţionează acel regim", a spus el.

PetroChina este filiala listată la bursă a companiei chineze de stat China National Petroleum Corporation (CNPC). În februarie, compania energetică rusă de stat Gazprom a încheiat un acord pe 30 de ani cu CNPC, deschizând calea pentru ca gazele naturale ale Rusiei să ajungă în China prin intermediul unui nou gazoduct care leagă Orientul Îndepărtat rusesc de nord-estul Chinei.

Hild a declarat că scuza prezentată de BlackRock, care nu impune firmelor chineze aceleaşi standarde, este "foarte absurdă". "Scuza pe care o folosesc [cei de la Blackrock - n.tr.] este că economia Chinei este încă în curs de dezvoltare şi, prin urmare, nu putem să le impunem aceleaşi reguli", a spus el.

În 2021, BlackRock a fost de partea firmei de fonduri speculative Engine No.1, care a înlocuit noii directori din Consiliul de administraţie al ExxonMobil, considerând că gigantul petrolier a reacţionat prea slab la criza climatică. Citând un raport al Wall Street Journal, Hild a menţionat că ulterior, Consiliul de administraţie a luat în considerare posibilitatea de a-şi cesiona partea din două proiecte de gaze şi petrol din Mozambic şi Vietnam.

Hild a afirmat că aceste proiecte ar fi "servit consumatorilor americani, astfel încât preţurile să fie reduse".

"Efectiv, BlackRock şi Larry Fink folosesc America pentru a compensa emisiile de carbon ale Chinei. Ei nu pun presiune asupra Chinei pentru a reduce emisiile de carbon. Astfel încât defavorizează companiile americane faţă de competitorii din China. Şi se folosesc de banii americani pentru a face acest lucru", a subliniat Hild.

O favoare pe care BlackRock a primit-o de la regimul chinez a fost acordarea dreptului de a începe prima companie de fonduri mutuale cu capital integral străin din China, sustine Hild.

În august 2021, BlackRock Fund Management Co, subsidiară a BlackRock în China, a lansat un produs de fonduri mutuale în China, fiind prima ofertă de fonduri mutuale a unei companii cu capital integral străin, potrivit presei de stat chineze.

Multe guverne de stat din SUA şi-au investit fondurile de pensii la BlackRock. Potrivit unui raport din 2021 (pdf) al Consumers' Research, fondurile de pensii din statele Washington, Florida şi New York au fost primii trei investitori, investind 13,8 miliarde de dolari, 10,7 miliarde de dolari şi, respectiv, 9,8 miliarde de dolari.

Raportul avertizează, de asemenea, cu privire la faptul că BlackRock a plasat banii investitorilor în companii chinezeşti care au legături cu armata chineză, cum ar fi cel mai mare producător de cipuri din China, SMIC.

"Alegerile de investiţii ale BlackRock nu pun în pericol doar securitatea pensiilor americane, ci şi a întregii naţiuni americane", se arată în raport.

În condiţiile în care Statele Unite se confruntă cu o inflaţie record, Hild consideră că deciziile de investiţii ale BlackRock, care ajută la industrializarea Chinei în timp ce de-industrializează Statele Unite, nu sunt în beneficiul pensionarilor.

Reprezentanţii BlackRock nu au răspuns la o solicitare de comentarii până la ora publicării acestui articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii