Cel mai mare centru de zi din ţară pentru copiii defavorizaţi va fi construit la Bucureşti. Puteţi ajuta!

.
. (Asociaţia Ana şi copiii)

Asociaţia „Ana şi copiii” - organizaţie non-guvernamentală ce are ca misiune prevenirea abandonului familial şi şcolar prin programe educaţionale, de asistenţă socială, medicală şi juridică - anunţă o nouă iniţiativă de mare anvergură: în Capitala va fi construit cel mai mare centru de zi din ţară pentru copiii defavorizaţi.

Pentru realizarea acestui proiect, este nevoie de fonduri în valoare de 1 milion de euro. Astfel, pentru strângerea acestor bani, Asociaţia „Ana şi copiii” a demarat campania #ClopotelulBucuriei, prin care „orice om de bine poate dona 4 euro pe lună, trimiţând cuvântul BUCURIE prin SMS la 8864” sau direct în conturi, ori paypal sau online la anasicopiii.ro/vreau-sa-donez.

Dacă 25.000 de oameni buni donează câte 4 euro timp de 10 luni, la sfârşitul anului 2020, centrul va putea fi gata.

Potrivit asociaţiei, clădirea va avea o suprafaţă de 1.733 mp (parter, un etaj şi mansardă), iar centrul de zi va avea următoarea structură: cantină pentru aproximativ 200 de copii, 3 săli de activităţi educaţionale pentru grupe de vârstă diferite, 1 cameră de joacă, 1 cabinet medical, 1 cabinet de consiliere psihologică, 1 bibliotecă de peste 50 mp, 1 sală digitală, 2 dormitoare mari pentru copiii care au potenţial şi rezultate foarte bune la şcoală şi îşi doresc să studieze la un liceu în Bucureşti, spaţii de cazare pentru personalul de supraveghere pe timpul nopţii, pentru voluntarii expaţi şi pentru tinerii care vin din alte ţări pentru diverse intership-uri şi lucrează voluntar cu copiii pentru perioade de minim 6 luni, 1 atelier de creaţie de peste 50 mp cu terasă în grădină unde micii artişti alături de voluntari să poată picta şi crea în aer liber (va fi folosit ca spaţiu de terapie prin culoare pentru copii şi părinţi), un atelier de arte vizuale, pentru dezvoltarea de abilităţi şi descoperirea de aptitudini care i-ar putea duce pe copii la o meserie în domeniu, o sală de muzică unde copiii vor putea testa şi studia diferite instrumente muzicale şi va fi folosită ca un spaţiu de terapie prin muzică pentru traumele şi greutăţile cu care aceşti copii se confruntă zi de zi, 1 amfiteatru în aer liber pentru serbări, piese de teatru şi alte evenimente pentru copii, 1 teren de sport multifuncţional care va fi folosit în orice sezon, 1 foişor pentru activităţi cu copiii în aer liber, 1 loc de joacă în aer liber pentru copiii între 4 şi 10 ani, 1 depozit de 100 mp, compartimentat în mai multe spaţii: de depozitare, de igienizare şi de sortare a donaţiilor primite, spaţii de studiu individual sau de lucru în grupuri; 2 birouri pentru activităţi administrative, grupuri sanitare la fiecare nivel.

Mihaela Voivozeanu, preşedintele Asociaţiei „Ana şi copiii”, a declarat că „terenul, în valoare de peste 100.000 de euro, aflat în zona Theodor Pallady din Bucureşti, cu o suprafaţă de 3.360 mp, a fost achiziţionat în 2016 cu ajutorul UPS Foundation, Concordia Supplies Inc şi a donaţiilor şi sponsorizărilor mici de la persoane fizice şi juridice, bani care ne ajută, totodată, să putem demara construcţia centrului”.

„Apoi, vom avea nevoie de ajutor pentru a construi centrul, pentru că nu e de ajuns doar să începem să-l construim, şi pentru a putea susţine activităţile acestuia în primul an. În 2017, am cunoscut-o pe Elena Dragu, arhitect, care s-a alăturat voluntar împreună cu echipa de la Cumulus One cauzei noastre şi au realizat proiectul de arhitectură pentru centru, împreună cu cei de la Popp & Asociaţii care s-au ocupat de partea de structură. Am făcut deja demersurile pentru racordarea la utilităţi, am făcut drumul de acces şi am nivelat terenul pentru a fi la cota indicată în proiect. E gata şi selecţia firmei de construcţie, care se va ocupa de construcţia efectivă.

A fost destul de dificil să găsim o companie care să îşi asume un proiect social, la costuri cât mai mici, în aşa fel încât să reuşim să ducem la capăt acest proiect. S-au făcut demersuri şi negocieri cu firma care va furniza pereţii gata făcuţi ai centrului şi s-au stabilit etapele de execuţie şi montaj. Vom fora un puţ de mare adâncime pentru a diminua costurile utilităţilor şi suntem în căutarea unei companii care să ne ajute pe partea asta”, a mai adăugat Voivozeanu.

Eurostat arată că 1 din 5 copii din România abandonează şcoala, iar 1 din 2 copii trăieşte la limita sărăciei. La 1 ianuarie 2019, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,14 milioane, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, aproximativ 2 milioane de copii trăiesc în România la limita sărăciei.

„Capacitatea centrelor de sprijin pentru aceşti copii acoperă, la nivel naţional, doar 7% din totalul copiilor care au nevoie de ajutor, Şcoala este responsabilă, însă, din punctul meu de vedere, nu e singura responsabilă. Până la a aştepta reforme sustenabile, e nevoie să continuăm cu proiecte pilot care să fie replicate în cât mai multe comunităţi. Mai mult, statisticile arată că şcoala reprezintă doar 14% din timpul elevilor (33% - somn, 53% - acasă şi în centre educaţionale înainte sau după şcoală), prin urmare, părinţii şi centrele educaţionale din comunitate trebuie să ia atitudine”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei „Ana şi Copiii”.

În acest moment, Asociaţia „Ana şi Copiii” are grijă de 721 de copii defavorizaţi din Bucureşti şi comunităţi din Ilfov, Ialomiţa şi Prahova, iar în cei 12 ani de activitate a ajutat peste 10.000 de copii vulnerabili prin cele trei centre de zi din Bucureşti, Urlaţi şi Fundulea.

Povestea „Ana şi copiii” o găsiţi aici http://anasicopiii.ro/poveste . Inţiatorii acestui proiect răspund la mesaje la office@anasicopiii.ro sau pe facebook.com/anasicopiii.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne