Cehii se arată dispuşi să organizeze un nou Consiliu JAI pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen: E de datoria noastră

Vit Rakusan
Vit Rakusan

Ministrul de Interne al Cehiei, Vit Rakusan, a declarat, joi seara, într-o conferinţă de presă alături de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la încheierea Consiliului JAI, că Cehia, care deţine preşedinţia Consiliului UE, va continua să lupte pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în ultima zi a mandatului său.

Totuşi, ministrul a susţinut că nu este sigur că statele membre vor dori ca până la sfârşitul anului să aibă un consiliu extraordinar pe tema intrării celor două ţări în Schengen.

“Vom continua până la sfârşitul preşedinţiei noastre, vom fi în legătură cu Olanda şi Austria, vom încerca să deschidem un dialog cu ei şi vom păstra de asemenea contactul cu Bulgaria şi România. Încă este prioritatea noastră, dar nu ştiu dacă statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar până la sfârşitul preşedinţiei noastre. Vom face însă tot ce putem până la sfârşitul preşedinţiei noastre.

Regret rezultatul în cazul României şi Bulgariei. Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI de azi a fost un rezultat nefericit şi salut toate eforturile făcute de Bulgaria şi România, ţări care au fost supuse unor verificări şi monitorizări suplimentare. Cooperarea noastră cu ei de asemenea a fost excelentă. Ne pare rău pentru rezultate, sunt parteneri apropiaţi”, a precizat Rakusan, citat de News.ro.

Totodată, ministrul ceh şi-a exprimat speranţa că, în curând, atât România cât şi Bulgaria se vor bucura de “succes” în demersurile lor, adăugând că, şi după expirarea mandatului la preşedinţia UE, “Cehia va susţine în continuare cu regularitate ca acest subiect să fie pe agenda Consiliului UE”.

“Considerăm că e de datoria noastră”, a conchis Rakusan.

Mesajul lui Rakusan vine în contextul în care, joi, România a fost lăsată şi de data aceasta la poarta Spaţiului Schengen, după ce Austria şi Olanda au votat împotriva aderării ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă cu Croaţia, care va intra în Schengen începând cu 1 ianuarie anul viitor.

“Ţările UE au votat acum în favoarea cererii Croaţiei de a adera la spaţiul Schengen fără graniţe. Acest vot a fost separat de cel pentru Bulgaria şi România. Înţeleg că acele voturi vor aduce un rezultat negativ. Croaţia va intra în spaţiul Schengen începând cu 1.1.2023”, a anunţat pe Twitter jurnalistul Jack Parrock, corespondent UE.

Practic, cu toate că România avea sprijinul Olandei, aceasta din urmă se opunea intrării Bulgariei, astfel că cele două ţări au fost analizate împreună şi au fost până la urmă respinse.

Reamintim că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, şi-a reiterat poziţia de respingere a intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Înaintea reuniunii de joi a Consiliului Jai, Karner a declarat că îşi va folosi dreptul de veto atunci când va fi adusă în discuţie chestiunea respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne