Cea mai mare geodă din Europa s-a deschis în Pulpi Almeria, Spania [Video]

Peştera Pulpi este o atracţia turistică la nivel mondial, constituind un fenomen unic din punct de vedere al dimensiunilor, perfecţiunii, mărimii şi transparenţei cristalelor.
Geodă (peşteră) în Spania
Geodă (peşteră) în Spania (Youtube.com)

Geoda Pulpi este unică în lume, situată în Pilar de Jaravia de Pulpi la câţiva kilometri de limita dintre Almeria şi Murcia. Este cea mai mare geodă din Europa şi a doua ca mărime din lume, care a avut inaugurarea luni, 5 august.

”Geoda Pulpí este o bijuterie turistică a provinciei care, datorită valorii sale, este unică în Europa şi în lume. Nu mai putea rămâne ascunsă. Vom colabora cu Consiliul Local Pulpí, pentru a pune în valoare acest monument natural şi a facilita ca milioanele de turişti care vin în provincia noastră să se poată bucura de performanţele noastre, precum gastronomia, monumentele şi minunile naturii de acest gen”, a explicat Gabriel Amat, preşedintele Consiliului Local Pulpi.

Peştera este situată la peste şaizeci de metri adâncime, într-unul dintre cele mai profunde niveluri miniere.

Ce este o geodă ?

”O geodă este rezultatul unei rare sume de coincidenţe şi a unei lucrări minuţioase a naturii”, a menţionat Juan Manuel Garcia Ruiz, cercetător la CSIC Studii Cristalografice din Granada. Pentru a se putea forma aceste comori subterane este necesar ca o cavitate de rocă să fie umplută cu apă fierbinte, cu minerale dizolvate - cristale, cuarţ, calcit, în acest caz cristale de ipsos ce ajung la doi metri lungime - şi să se răcească lent.

Studiile pentru restaurarea minei au început în 2010. Această formaţiune geologică are forma unei pâlnii, cu partea cea mai îngustă în forma literei L, cu dimensiuni de doar 0,5 metri în diametru în tubul îngust care serveşte ca acces. Geoda are un volum de aproximativ 11 metri cubi, o lungime de 8 metri, o lăţime de 1,8 metri şi peste 1,7 m înălţime, iar cristalele sale depăşesc un metru lungime.

Frumoasele spaţii naturale, traseele arheologice şi mediul de vis îl fac o destinaţie ideală pentru cei ce doresc să descopere un teritoriu destul de necunoscut călătorului.

Cea mai mare geodă descoperită până acum se află în peşterile Naica din Chihuahua, Mexic, dar condiţiile atmosferice fac imposibilă vizitarea acesteia. Ea are dimensiuni mult mai mari, cu cristale de selenite ce depăşesc 10 metri lungime, 4 metri în diametru şi o greutate de 55 de tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură