Ce tarife are Brai-Cata, firma de salubritate pe care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a adus-o în locul Romprest

Tomberoane de gunoi.
Tomberoane de gunoi. (Andrew Redington / Getty Images)

ADP Sector 1 a încheiat un contract de salubritate în valoare de 62.900 de lei (aproape 13.000 de euro) cu firma Brai-Cata din Sectorul 6, chiar în 23 iulie 2021, ziua decretării stării de alertă în Sectorul 1, potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, informează G4Media.

Sursa citată arată că acordul cu Brai-Cata a fost semnat după ce Comitetul pentru situaţii de urgenţă Sector 1 a decretat stare de alertă din cauza gunoaielor neridicate de Romprest şi după ce prefectul Capitalei şi-a dat acordul pentru starea de alertă, iar contractul a fost atribuit prin încredinţare directă şi presupune colectarea a 100 de tone de deşeuri necontrolate de pe spaţiile verzi din Sectorul 1.

Tariful Brai-Cata este de 629 de lei pe tonă fără TVA, însă ar fi vorba de un tarif all-inclusive pentru serviciile de colectare, transport, sortare şi depozitare a deşeurilor municipale.

Potrivit unei anexe cu tarifele actualizate a contractului dintre Primăria Sectorului 1 şi Romprest, operatorul care deţine monopolul în sector pentru 25 de ani percepe 159 lei, fără TVA, pentru colectarea unei tone de deşeuri municipale. Însă Romprest mai ia 64 de lei pentru transportul fiecărui metru cub de deşeuri. Potrivit reprezentanţilor Romprest, un metru cub de deşeuri are cam 350 de kilograme. Prin urmare, transportul la Romprest ar mai costa 184 de lei fără TVA pe tonă. Aşadar, colectare plus transport pe tonă ar fi 343 de lei.

Însă – au explicat alţi salubrişti consultaţi de G4media.ro – la tarifele Romprest de colectare şi transport se adaugă un cost la sortare de 278 de lei pe tonă şi un alt cost de 280 de lei pe tonă la depozitare. Prin urmare, tariful real, all-inclusive, pe tonă la Romprest ar fi undeva la peste 800 de lei, fără TVA, spre deosebire de tariful de 629 de lei, tot fără TVA, la Brai-Cata.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne