Ce pregăteşte Putin? Kremlinul anunţă că trupele sale participă la “exerciţii tactice” în Bielorusia

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)

Rusia a anunţat joi că trupele sale participă la exerciţii tactice în Bielorusia, pe fondul temerilor că Moscova face presiuni asupra aliatului său pentru a se implica mai mult în războiul din Ucraina.

Bielorusia a declarat că nu va intra în războiul din Ucraina, dar dictatorul Alexander Lukaşenko a ordonat în trecut ca trupele să se desfăşoare alături de forţele ruseşti în apropierea graniţei ucrainene, afirmând că există ameninţări din partea Kievului şi a Occidentului.

"Militarii din Districtul Militar de Vest ... continuă antrenamentele intensive de luptă pe poligoanele forţelor armate ale Republicii Bielorusia", a precizat Ministerul rus al Apărării într-o declaraţie citată de Reuters.

Ministerul a adăugat:

"Probele de antrenament de luptă se desfăşoară atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Militarii folosesc toate tipurile de arme de calibru mic, precum şi mortiere. Ei îşi perfecţionează abilităţile de conducere a vehiculelor de luptă, trec prin teste psihologice, studiază medicină tactică şi alte discipline".

Clipurile video postate de minister arată soldaţi ruşi în echipament de iarnă, antrenându-se lângă tancuri într-un peisaj de iarnă, trăgând cu arme, inclusiv cu artilerie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit o "operaţiune militară specială", declanşând cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Putin afirmă că îi apără pe vorbitorii de limbă rusă din estul şi sudul Ucrainei şi numeşte războiul un moment de cotitură, în care Rusia se ridică în sfârşit în faţa unui Occident arogant, după decenii de umilinţă de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Ucraina şi Occidentul susţin că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei consideră a fi un război de ocupaţie de tip imperial. Totodată, Kievul afirmă că va lupta până când ultimul soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul său.