Ce au făcut cei de la Louis Vuitton după ce au fost acuzaţi că "au furat" ia românească?

Foto (Captura video, TVR)
Ana Ion
26.06.2024

Brandul francez Louis Vuitton a retras de pe site-ul său bluza inspirată din ia românească, după uriaşul val de reacţii de pe internet stârnit de acuzaţiile de "furt".

Acuzaţi de folosirea fără acord a unui simbol al culturii tradiţionale româneşti protejat UNESCO - ia românească - reprezentanţii casei de modă au prezentat scuze statului român, într-o discuţie cu ambasadoarea României în Franţa, spunând că totul a fost o greşeală „involuntară”, relatează Ştirile ProTv.

Lucrurile nu se vor opri însă aici. Ministerul Culturii pregăteşte o serie de evenimente în parteneriat cu Louis Vuitton, prin care ia şi meşteşugurile româneşti vor fi puse în valoare.

După campania amplă lansată pe internet prin care ONG-ul „La blouse roumaine” a cerut reprezentanţilor Louis Vuitton să recunoască originile bluzei, brandul francez a scos-o de la vânzare.

"A fost o campanie diferită faţă de celelalte cazuri, pentru că de data aceasta am cerut brandului LV să scoată acea cămaşă numită balon din colecţie. În al doilea rând am cerut comunităţii noastre să participe, să susţină campania cu mărturii despre acest port tradiţional", a declarat Andreea Tănăsescu, iniţiatoarea mişcării "La Blouse Roumaine".

Bluza era parte din colecţia de plajă a verii, costa 5.000 de euro şi era descrisă drept o piesă „aerisită pentru un aspect fresh, boem", fabricată în Italia. Conform unor surse, colecţia a inclus 60 de bluze, 40 au fost vândute, iar celelalte au fost retrase.

Ambasadoarele României în Franţa şi la UNESCO s-au întâlnit la Paris cu reprezentanţii casei de modă. Aceştia au prezentat scuze statului român şi au precizat că a fost vorba de o greşeală, pentru că nu au verificat sursa de inspiraţie.

Ministerul Culturii şi brandul francez au agreat un parteneriat şi pregătesc acum o serie de evenimente în care ia şi meşteşugurile româneşti să fie promovate.

"M-am gândit că cel mai important este să transformăm o eroare într-o oportunitate. Şi atunci, cu alţi parteneri instituţionali, am luat legătură cu casa de modă, am stabilit un calendar, prin care România, în parteneriat cu o companie atât de mare, să pună în valoare meşteşugurile romaneşti”, a declarat ministra Culturii, Raluca Turcan.

Artizani români ar putea fi promovaţi în magazine Louis Vuitton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor