Ce a răspuns Ciolacu când a fost întrebat dacă PSD e dispus să intre la guvernare într-un Cabinet condus de Ciucă

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că, în acest moment, social-democraţii nu poartă niciun fel de discuţii cu privire la intrarea la guvernare într-un Guvern condus de generalul (în rezervă) Nicolae Ciucă. Totuşi, Ciolacu nu a exclus în totalitate acest scenariu, afirmând că primul pas este ca premierul desemnat să trimită PSD-ului programul de guvernare.

De asemenea, liderul PNL, Florin Cîţu, şi-a manifestat public, duminică, la sediul central al PNL, aprecierea pentru faptul că cei din PSD au ajuns să vorbească despre un aşa-zis “armistiţiu” în vederea susţinerii unui viitor Guvern Ciucă, un armistiţiu “până la 1 februarie sau până în martie, aprilie, mai, iunie, toamna viitoare”. Pe de altă parte, Cîţu a respins posibilitatea ca, după această perioadă, PNL şi PSD să facă un guvern împreună.

Întrebat în legătură cu poziţia şefului PNL, Ciolacu a avut de spus următoarele: “Una dintre cele mai preferate emisiuni ale mele era aia cu ‘Copiii spun lucruri trăsnite’. Se pare că şi când eşti om mare şi când ai de face cu o Românie la răscruce alţii spun lucruri trăsnite”.

Reporter: PSD e dispus să intre la guvernare într-un Guvern condus de Nicolae Ciucă?

Ciolacu: În primul rând, cred că priorităţile românilor nu sunt nici crizele politice, pe care ştim cine a provocat-o. Au provocat-o cei de la USR şi PNL. Cred că priorităţile rămân şi facturile la energie şi gestionarea pandemiei. În acest moment, PSD nu a avut negocieri de a intra sau nu la guvernare. Singura discuţie a fost telefonică cu prim-ministrul desemnat, căruia i-am trimis cele zece priorităţi ale PSD, eventual să le prindă în programul de guvernare, şi rămânând ca domnia sa să ne transmită programul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă. Nu avem în acest moment o discuţie ca PSD să intre la guvernare.

Reporter: Dar nu excludeţi?

Ciolacu: Nu am avut o astfel de discuţie. Nu pot să mă exprim pe ceva care nici nu am discutat.

Reporter: Dacă Nicolae Ciucă nu va prelua cele 10 măsuri propuse de PSD sunteţi dispus să îl votaţi?

Ciolacu: Momentan, domnului prim-ministru desemnat i-am trimis cele 10 măsuri. Aşteptăm răspunsul domniei sale.

Reporter: Cum vedeţi faptul că Florin Cîţu spune că nu vrea să se asocieze cu PSD şi nu ar vrea un Guvern asumat format din PSD şi PNL?

Ciolacu: Una dintre cele mai preferate emisiuni ale mele era aia cu “Copiii spun lucruri trăsnite”. Se pare că şi când eşti om mare şi când ai de face cu o Românie la răscruce alţii spun lucruri trăsnite. Ce vă pot spune cu exactitate este faptul că PSD nu poate negocia cu PNL deoarece PNL are o decizie în acest sens.

Reporter: Poate PSD negocia cu Ciucă?

Ciolacu: PSD este obligat să stea de vorbă cu un prim-ministru desemnat. Dacă trăim într-o ţară normală şi vedem că priorităţile românilor sunt cu totul altele.

Reporter: În acest moment, care sunt şansele pe care le daţi în mod clar trecerii unui guvern Ciucă indiferent de formula guvernamentală?

Ciolacu: Nu sunt cel în măsură să dau şanse, să nu dau şanse. Vom vedea. Am văzut un prim-ministru desemnat, pe domnul Cioloş, care a venit în Parlament fără să aibă chiar nicio şansă. Cred că România are nevoie de un Guvern nu minoritar, ci de un unul stabil pentru toate crizele pe care le are de confruntat.

Reporter: Cum arată un Guvern stabil?

Ciolacu: În cazul în care nu se poate creiona un Guvern stabil, cred că cel mai bine este să ne întoarcem la români. România a avut un singur Guvern stabil, cel pe care şi l-a dorit preşedintele Klaus Iohannis. Cel de dreapta. Nu a dat şansa unui alt tip de Guvern.

Reporter: Cum ar trebui să arate acest Guvern stabil?

Ciolacu: Întrebaţi-l pe domnul Iohannis, cred că e cel mai în măsură să vă răspundă.

Reporter: Când va lua PSD o decizie cu privire la susţinerea unui Guvern condus de Ciucă?

Ciolacu: Noi am spus că avem nevoie de un Guvern stabil. Momentan vorbeşte de un Guvern minoritar. Noi am spus că vorbim de un Guvern până la 1 februarie, deja auzim că e un program de guvernare pe trei ani, pe care nu l-am văzut. Haideţi să ne trimită programul de guvernare, totuşi.

Reporter: Florin Cîţu îşi doreşte funcţia de preşedinte al Senatului. Fără voturile PSD nu va putea să o obţină.

Ciolacu: Cred că v-am răspuns şi ieri. Pe mine, personal, nu mă interesează nicio funcţie, nici la Cameră, nici la Senat, nici în Guvern. Mi-e suficientă funcţia de preşedinte al PSD.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne