CCR a amânat pentru a şaptea oară decizia în cazul Codurilor Penale (varianta PSD-ALDE)

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Curtea Constituţională a amânat joi, pentru a şaptea oară consecutiv, o decizie în cazul sesizărilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, PNL şi USR, privind modificările aduse Codurilor penale de coaliţia PSD-ALDE, susţinută de UDMR şi minorităţi.

Cele două controversate proiecte de lege ticluite de Comisia Iordache au trecut prin Parlament pe repede-înainte, dar au ajuns acum pe masa CCR, care le-ar putea întoarce sau nu din drum.

Amendamentele aduc reduceri ale termenelor de prescripţie, ceea ce va face ca multe dosare să se închidă practic, cu relaxarea condiţiilor pentru liberare condiţionată, ceea ce va face ca mulţi infractori să iasă mai repede de după gratii, precum şi cu reduceri de pedepse pentru fapte imputabile în genere politicienilor şi funcţionarilor publici, precum abuz în serviciu.

În acelaşi timp, neglijenţa în serviciu este total dezincriminată, termenul în care se poate face un denunţ scade la un an, instrumentarea dosarelor este îngreunată etc.

Şeful Statului a venit cu argumentele juridice ample pentru a ataca cele două acte normative. Detalii despre sesizarea pe Codul Penal aici şi pe Codul de Procedură Penală aici.

De asemenea, PNL şi USR au depus împreună două sesizări de neconstituţionalitate, în care atrag atenţia că avem de-a face cu mai bine de 300 de modificări nocive, dintre care multe sunt practic în favoarea infractorilor.