CCM a anulat Acordul de împrumut al R. Moldova din Rusia. Dodon: Decizia este politizată şi cinică

Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019 (constcourt.md)
Ştefan Sârbu
07.05.2020

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat neconstituţional, joi, Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat în sumă de 200 mln euro Executivului moldovean.

Totodată, CCM a declarat neconstituţionale toate actele normative care au stat la baza negocierii şi semnării documentului: hotărârile de Guvern din 13 martie şi 21 aprilie şi Legea din 23 aprilie pentru ratificarea Acordului de împrumut de către majoritatea parlamentară PSRM-PDM.

Astfel, Curtea a admis sesizările depuse de către deputaţii din Opoziţie Serghei Sîrbu (Pro Moldova), Sergiu Litvinenco (PAS) şi Dinu Plîngău (Platforma DA).

Decizia Curţii Constituţionale, a fost pronunţată seara târziu după o şedinţă care a durat aproape 10 ore şi va fi publicată în decurs de cinci zile. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a calificat decizia CCM drept „politizată, cinică, împotriva propriilor cetăţeni”, care ar afecta „milioanele de moldoveni ce aşteptau ajutor din aceşti bani”.

În opinia şefului statului, expusă pe pagina sa de Facebook s-ar constata o posibilă revenire la metodele prin care CCM activa înainte de iunie 2019, când instituţia se afla în captivitatea unor grupări politice şi oligarhice. Acesta a promis că va face tot posibilul ca sprijinul financiar din Federaţia Rusă să poată ajunge la cei care au nevoie, dar nu a menţionat cum anume.

„Încă suntem o democraţie. Slabă, dar încă democraţie. Asta e ştirea bună. Mulţumesc pentru această speranţă Curţii Constituţionale. A fost luată o decizie corectă şi necesară”, a ţinut să sublinieze în context deputatul PAS Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor